Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kaos hos bokhandlarna efter Tranströmers Nobelpris

Publicerad: 7 oktober 2011, 09:19

Tomas Tranströmers Nobelpris i litteratur gav bokhandlarna ett rejält lyft. Bara två timmar efter tillkännagivandet hade nätbokhandeln Bokus fått in 1 000 beställningar på Tranströmers titlar. – Vi har aldrig upplevt något liknande i samband med ett Nobelpris, säger Mattias Fyrenius, affärsområdeschef för Bokus.


Tomas Tranströmers Dikter och prosa 1954-2004.

Mattias Fyrenius tror att utnämningen av Tomas Tranströmer kommer att slå alla försäljningsrekord när det gäller Nobelpristagare.

På Adlibris sålde man slut på sina 300 exemplar av Tranströmer titlar på 15 minuter.
– I samband med utnämningarna har vi lite av stridsledningscentral redo. Inom en minut hade vi ringt till förlaget för att köpa upp alla tillgängliga Tranströmer-böcker. De sålde slut på en kvart, säger Adlibris vd Magnus Dimert.

Även hos de fysiska bokhandlarna märkte man av det ökade trycket. En anställd på en Akademibokhandeln–butik säger till SVT att de exemplar butiken hade av Tranströmers böcker tog slut på tio minuter efter utnämningen.
– Vi hade kanske ett 50-tal. De slets ur händerna på personalen mer eller mindre. Som alltid så går det extremt fort, vi hade mycket för en gång skull, säger Mats Eriksson, anställd på Akademibokhandeln, till SVT.

Christian Ström

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.