Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Kapardramat" skadar Reuters trovärdighet

Publicerad: 8 november 2007, 12:21

Reuters scoop om den svenske terroristen som skulle krascha ett flygplan i en USA-ambassad drog världspressen till Västerås. Idag tror ingen av de stora mediernas chefer som Resumé har talat med på Reuters kapningsnyhet. Men världens största nyhetsbyrå backar inte.


I dagens Resumé (46/02) redogör Sveriges tyngsta mediechefer för varför de inte tror på Reuters rapportering om det påstådda kapningsdramat i Västerås. Men Reuters redaktionschef i Stockholm Jonathan Lynn försvarar uppgifter som säkerhetspolisen öppet förkastar som lögn.En av dem som inte tror på Reuters uppgifter är Publicistklubbens ordförande, Jan Guillou:- De är 100 procent sensationella och 100 procent osanna. Om reportern bestämt hävdar att han har källuppgifter går det kanske att lura en stor nyhetsbyrå som Reuters, en gång. Cheferna kan ju inte utgå ifrån att en reporter skulle ljuga så friskt.Jan Guillou har mer än 30 års personlig och yrkesmässig erfarenhet av Säpos rutiner och sätt att hantera utredningar och läckor:- Bara om något är helt åt helvete och dessutom panikskapande kan de dementera. Allt tyder på att Reuters fejkade, säger Jan Guillou.- Om Reuters uppgifter varit sanna, borde Säpochefen vara mycket bekymrad. Det åligger inte Säpos tjänstemän att sprida panik i samhället eller att delta i internationella kampanjer.Expressens nyhetschef, Leif Brännström, har också lång erfarenhet av Säpos sätt att arbeta:- Jag har aldrig varit med om att Säpo gjort den här sortens dementier. Vi var skeptiska till uppgifterna från första stund. Det här är mycket allvarliga saker. Om det hänt i Indien eller Pakistan kunde det ha startat ett storkrig.Läs mer om Reuters "kapardrama" i Resumé 46/02.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.