tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Karin Adelsköld prisas för Raw-gate

Publicerad: 22 december 2014, 16:16

Karin Adelsköld.

Foto: Yasmine Winberg.

I våras användes många spaltmeter till den så kallade Raw-gate. Komikern Karin Adelsköld lade ut ett mejl där kollegan Mårten Andersson skrev att det inte var många som ville se kvinnliga standup-komiker i samband med tidningen Amelias satsning Amelia Comedy Queen. Nu prisas hon för insatsen.

Ämnen i artikeln:

Karin AdelsköldFaktumAmelia

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


I förra veckan vann Karin Adelsköld pris för Årets feministiska humorinsats på Stand up Yours humorgala med anledning av hur hon agerade under Amelias humortävling.

Nu är hon också nominerad som Årets visselblåsare på Faktumgalan som hålls den 26 februari 2015 – för samma anledning.

Bråket har enligt Karin Adelsköld gjort att hon tappat flera jobb och att vissa av hennes kollegor till en början vände henne ryggen. Men hon är fortsatt nöjd med sin insats.

– Jag är fortfarande övertygad om att jag gjorde rätt. Jag visste att det skulle vara bra för branschen, men är förvånad över hur mycket det faktiskt betydde. Många fick sig nog en tankeställare – både klubbägare och publiken. Men jag hade inte kunnat förutse vilket genomslag det fick, säger hon.

I efterhand har hon varken hört något från tidningen Amelia eller Mårten Andersson.

– Jag tycker att det är trist. Man tänker att Amelia är ett kvinnomagasin som ska jobba för kvinnor och just därför kanske man kan tänka sig att de kunde höra av sig, säger Karin Adelsköld och fortsätter:

– Det var himla bra att det hände för folk vågar inte prata om det. Men det är långt ifrån alla som förstår. Några har sagt att det här bara var ett sätt för mig att bättra på min karriär – men det har det inte gjort. Ska man ha en smidig karriär ska man hålla tyst om obekväma saker.

Till något helt annat – vad ska du göra i jul?
– Jag åker till Dubai i morgon. Jag ska inte fira jul utan bara slappa och läsa böcker. Det ska bli jätteskönt.

Raw-gate – här är alla turer

- Tidningen Amelia jagar Sveriges nästa humordrottning tillsammans med den numer nedlagda klubben RAW Comedy Club. Karin Adelsköld får uppdraget att coacha de tävlande.
- Mårten Andersson skickade ett internmejl till arbetsgruppen där han skrev: "Varför boka kvinnliga komiker när ingen vill se dem". Karin Adelsköld blev förbannad och lade ut mejlet på sin blogg.
- Tilltaget får Amelia att bryta samarbetet med Karin Adelsköld – något Adelsköld kritiserar tidningen för.
- Mårten Andersson går till attack mot tilltaget och säger att Karin Adelsköld far med lögner.
- Flera av de som jobbade med Amelia Comedy Queen hoppade av tävlingen i protest – som till slut hölls som planerat den 26 maj.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev