Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Karin Lenmor: "Annie Lööf har blivit en hackkyckling"

Publicerad: 14 mars 2014, 08:40

Svensk Damtidnings chefredaktör Karin Lenmor

Foto: Svensk Damtidning

Karin Lenmor är förvånad över kritiken mot Annie Lööf-artikeln i Svensk Damtidning. I synnerhet som ingen kritik riktades mot Maria Larsson som var med i förra numret.


Ämnen i artikeln:

Svensk Damtidning

När Annie Lööf lät styla sig och intervjuas i Svensk Damtidning så blev kritiken inte nådig. Sterotypt och förminskande av kvinnor var några av reaktionerna.

Svensk Damtidnings chefredaktör Karin Lenmor blev tagen på sängen av kritiken. I synnerhet som den kom i samband med Annie Lööf-intervjun. I numret innan gjorde barn- och ungdomsminister Maria Larsson (KD) samma sak utan några större reaktioner.

– Annie Lööf är en hackkyckling just nu, säger Karin Lenmor. Jag delar inte hennes politiska inställning, men att det blivit okej att hoppa på en smart, begåvad kvinnlig partiledare och minister finner jag upprörande.

Att styla och intevjua kvinnliga politker är inget nytt för Svensk Damtidning. Tidningen gjorde det inför valet 2006, då med bland andra Mona Sahlin och Maud Olofsson.

– Vi fick fantastiska läsvärdessiffror på den serie, berättar Karin Lenmor. 2010 blev vi traditionellt tråkiga och intervjuade alla partiledarna och det blev inte alls lika läst. Så nu tog gick vi tillbaka och valde att leta efter de smartaste och mest tongivande kvinnorna i riksdagspartierna.

Förutom Maria Larsson och Annie Lööf, kommer Rossana Dinamarca (V), jämställdhetsminister Maria Arnholm (fp), Åsa Romson (MP), justitieminister Beatrice Ask (M) och Karin Jämtin (S) att vara med i serien. Däremot finns ingen kvinna från Sverigedemokraterna med.

– Vi har vänt på varenda sten och letat, men, sorry SD, det finns inga smarta, tongivande kvinnor hos er, säger Karin Lenmor.

När det gäller kritiken mot förytligande och förminskande ställer sig Karin Lenmor helt frågande.

– Det är så här vi jobbar på Svensk Damtidning, säger hon. Det är bara några nummer sedan vi hade jordbruksminister Eskil Erlandsson liggande på en pick-nickfilt gullande med sin bebis. Vill man skärskåda centerns politik så får man läsa Fokus eller DN. Vi ger människan.

Det har heller inte varit några problem att få politikerna att ställa upp.

– Nej då. Vi har 400 000 läsare och partierna förstår att det är en stor och viktig grupp att nå fram till, säger Karin Lenmor.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Svensk Damtidning

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.