Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Katrin Zytomierska riskerar miljonböter – inlägg saknade reklammärkning

Publicerad: 7 november 2022, 12:49

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Katrin Zytomierska, influencer, kan bli tvungen att betala vite på totalt 1,2 miljoner efter att ha trotsat förbud om reklammärkning.

Ämnen i artikeln:

Katrin ZytomierskaKonsumentverketKonsumentombudsmannenNyheter

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Katrin Zytomierska är känd som träningsprofil och är en influencer med 171 000 följare på Instagram. Hon driver också företaget Clean Eating, som gör livsmedel som marknadsförs som nyttigare än vanliga produkter. Bland annat har man knäckebröd, müsli och energidrycker. Och det är just när hon har postat bilder på dessa produkter som hon kritiserats tidigare.

Enligt Konsumentverket har Katrin Zytomierska två gånger trotsat förbud mot marknadsföring av produkter utan reklammärkning. Patent- och marknadsdomstolen har tidigare slagit fast att överträdelse mot förbudet är förenat med vite på 250 000 kronor för Katrin Zytomierska personligen, och ytterligare 1 miljon kronor för företaget. Det var Siren först med att rapportera.

Det är två inlägg på Instagram, från augusti och oktober i år, som anses bryta mot den tidigare domen. Enligt Konsumentverket är inläggen avsedda att marknadsföra produkterna, men saknar reklamidentifiering och påminner om de inlägg som prövats av Patent- och marknadsdomstolen tidigare. På grund av det kommer Konsumentverket lämna ärendet vidare till Konsumentombudsmannen, KO, som beslutar om man ska vidta rättsliga åtgärder. 

Clean Eating har fram till den 14 november att yttra sig i ärendet.

LÄS OCKSÅ: Katrin Zytomierskas reklam fälls – antydde att fiskolja hjälpte mot corona

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev