Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kim Källström i Qatar – ett obegripligt kommunikationshaveri med begripliga mekanismer

Publicerad: 29 januari 2019, 07:37

Kim Källström

Foto: Wikimedia Commons

Kim Källströms val att sluta upp bakom Fotbolls VM i Qatars pr-maskineri är oväntat sett till fotbollsprofilens analytiska natur. Men bakom orden finns rationella drivkrafter hos arrangören och kanske också hos den förre landslagsstjärnan?


Ämnen i artikeln:

Fotboll

Kim Källström är något av en anomali i modern svensk fotboll. Efter sitt sommarprat 2016, där han som en av få svenska landslagsspelare öppet berättade om ett klimat där Zlatan Ibrahimovic "bestämde allt" och hierarkierna i omklädningsrummet, talades det om en gömd "författarsjäl".

Övergången från spelare till expert i Discovery kan betecknas som en av de mer friktionsfria där han påläst, med pondus och med fast hand gick rakt in i rutan med sina välformulerade analyser.

I vintras åker han till Qatar och låter sig intervjuas av en av de organisationer som står bakom arrangemanget för Fotbolls-VM 2022. Ett mästerskap som blivit symbol för det skrupelfria makt- och korruptionsmaskineriet inom Fifa. Det har rapporterats om arenor som byggts upp av gästarbetare under slavliknande förhållanden, upprepade kränkningar av mänskliga rättigheter och uppgifter om 1000 dödsfall i samband med VM-bygget. Kim Källström blir en i raden av kända fotbollsansikten som regimen i landet har använt sig av för att legitimera Qatar som värdland.

I pr-intervjun gjorde han uttalanden som:

• "Svenskar har fått en bild av Qatar som har hämtats från media"
• "Resan var en ögonöppnare"
• Han är "imponerad av utvecklingen och gästfriheten"

Och då återstår svaret på frågan: Betalade Kim Källström resan med egna pengar?

Vi har en mediekritisk diskurs bland fotbollsspelare som har präglat svenska landslaget det senaste decenniet. Mediebittre Lars Lagerbäck ersattes av mediehopplöse Erik Hamrén. Med Janne Andersson har det blivit ett öppnare landslag. Mediebojkotterna från kritiserade spelare under framgångsåret 2018 symboliserar något annat.

De skeva maktförhållandena mellan medier som får allt sämre tillgång till spelarna och fotbollspelare som fått allt sämre verklighetsförankring. Ett landslag som ibland använt konflikten mot media som bränsle inför viktiga matcher. Den spekulativa mediekritik som Kim Källström visar här är mer oskyldig än den konspirationsteori den kan framstå som. I synnerhet med tanke på hans blixtpudel ("väldigt om ett väldigt klantigt" uttalande).

Det är samtidigt ingen tillfällighet att slentrianmässig mediekritik sprids 2019, det görs dagligen av människor som är långt mer inflytelserika än Kim Källström. Det speciella med den här kontexten är att Kim Källström kritiserar svenska medier i arrangörens mikrofon, en organisation som tidigare ska ha hävdat att det inte har förekommit några dödsfall i samband med arenabyggena.

Det är inte en seger för Kim Källströms trovärdighet.

Fotbollsvärlden har levt i konstant högkonjunktur och stigande kommersialisering sedan början av 1990-talet. Klubbarnas intäkter, spelarnas löner och intresset har stegrat. Rent logiskt har värdet av att associeras med fotbollen och dess starkaste varumärken också skjutit i höjden. Qatar hoppas likt Ryssland kunna använda VM till att tvätta sin smutsiga byk.

Kim Källström är inte den första fotbollsprofilen att utnyttjas i politiska syften. Egyptens storstjärna Mohamed Salah och Tjetjeniens ökände ledare Ramzan Kadyrov poserade tillsammans strax innan Fotbolls-VM och för några år sedan dök Argentina och Barcelonas Leo Messi oväntat upp i Gabon med landets diktator Ali Bongo och fick 32 miljoner kronor för kalaset. Argentinaren som tillsammans med Cristiano Ronaldo är den största spelaren i sin generation hade knappast behövt de pengarna. Fotbollsprofiler skänker legitimitet till politiska syften och blir därför högvilt. När högerpopulisten Jair Bolsonaro valdes till Brasiliens president i höstas hade han delvis byggt sin popularitet genom att skapa en fanbase bland några av landets mest folkkära fotbollsikoner.

Det lite oklart vem som är målgrupp för det content för Fotbolls-VM i Qatar som Kim Källström har ställt upp på. Varför valde Kim Källström, en av de (till synes) mer samhällsmedvetna, eftertänksamma och analytiska fotbollsprofilerna att åka till Qatar och "bilda sin uppfattning" i arrangörens egna kanal?

Obegripligt? Inte helt obegripligt kanske. I samband med januariturnén noterade Olof Lundh hans närvaro i Doha, på hedersläktaren, och gäst på den svenska ambassaden för att främja handelsrelationerna mellan Sverige och Qatar. Något även Patrick Ekwall har uppmärksammat.

På måndagen var domen mot Kim Källström hård. Alltifrån fotbollsjournalister, ledarskribenter till LO fördömde uttalandet. Återstår att se hur den journalistiska trovärdigheten för Discovery påverkas nästa gång Kim Källström sitter som expert i sändning?

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Fotboll

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.