Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kinas 31 regler för influencers

Publicerad: 10 augusti 2022, 11:45

Influencers får inte längre slösa på mat i Kina – en reaktion på det koreanska konceptet mukbang?

Kinas regering har slagit fast ett antal regler som influencers i landet måste följa. Bland annat får man inte uttala sig om vissa ämnen utan att ha kvalifikationer, skriver Resumés bloggare Johannes Gustavsson.


Ämnen i artikeln:

Johannes GustavssonInfluencerNyheter

Kinas regering har släppt en lång lista med nya riktlinjer som influencers och livestreamers måste förhålla sig till i sina karriärer framöver. Det rapporterar bland andra South China Morning Post och Gizmodo. Här i Sverige verkar det ha gått de flesta medier förbi.

Här är några av de 31 nya riktlinjer som har fått mest uppmärksamhet:

Influencers får inte prata om juridik, medicin eller finans utan att ha någon form av kvalifikation. Exakt vad som är en godtagbar kvalifikation förtydligas dock inte.

Influencers får inte använda deepfakes eller visa upp en extravagant livsstil, typ lyxprodukter eller stora mängder kontanter. Detta förtydligas genom att man skriver ut att man inte heller får förminska långinkomsttagare genom att visa upp sina rikedomar.

Influencers får inte slösa onödiga mängder mat.

Bakom initiativet står två kinesiska myndigheter: State Administration of Radio and Television och Ministry of Culture and Tourism.

I grunden är det här är ett bra initiativ; för att säkerställa att informationen som påverkar andra faktiskt stämmer överens med och speglar verkligheten.

Men. Så var det den lilla detaljen att det är Kina som vi pratar om. Den egentliga frågan är väl snarare om man vill att ett land som fängslar regimkritiker ska få bestämma vem som säger, gör och visar rätt saker.

Mycket riktigt (och högst väntat) återspeglas detta när man läser vidare i riktlinjerna (fritt översatt):

Influencers får inte publicera innehåll som försvagar, förvränger eller förnekar ledningen för Kinas kommunistiska parti eller det socialistiska systemet.

Ja… Om du är nyfiken (och kan kinesiska) finns de 31 reglerna att läsa i sin helhet här.

Johannes Gustavsson
johannes@infly.me

Du kan läsa fler texter av Johannes Gustavsson här.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.