Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Klart: Com Hems kunder blir av med Discoverys kanaler

Publicerad: 1 september 2017, 05:42

Foto: Montage (Wikimedia Commons)

Svart i rutan för Com Hem-kunder, Dopping kritiserar nya finansieringen av public service och f.d SD-politiker kallar chefredaktör för "dömd AFA-medlem som måste bort". Det och mer i dagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

Staffan DoppingDiscoveryBoxerDiscovery Networks SwedenComhemDaniel Nordström

KLART: 1,8 miljoner Com Hem och Boxer-hushåll utan Discoverys kanaler
I tisdags stod det klart att Discovery Networks Sweden riskerade att dras in i ytterligare ett avtalsbråk med en av sina distributörer – Com Hem och Boxer. Grunden i konflikten är priser och vad som ska ingå i dem. Discovery menar att Com Hem vill ha fler rättigheter än tidigare men samtidigt betala mindre. Com Hem i sin tur menar att färre och färre tittar på rättigheterna. Under gårdagen befann sig båda parterna i möten under större delen av dagen men kunde alltså in komma överrens om ett nytt avtal. Det innebär att Com Hem och Boxers kunder, totalt 1,8 miljoner hushåll eller 4,5 miljoner tittare, inte längre kan se Discovery Networks Swedens kanaler. De strandade förhandlingarna innebär femte gången som Discovery inte kan komma överrens med en distributör. I våras stod striden mot Telia. Då liksom nu skulle det svenska fotbollslandslaget vm-kvalmatch och konflikten kunde lösas samma dag som matchen. Flera krönikörer, däribland Aftonbladets Marcus Leifby och Expressens Anders Björkman, har uttryckt ilska mot Discoverys sätt att hantera förhandlingarna.

Staffan Dopping: Den nya tv-skatten kan betyda slutet för public service
För en vecka sedan avslöjdade Medierna i P1 att public service-kommitén ville skrota public service nuvarande licensfinansiering och istället använda sig av en avgift via skattesedeln. Nu menar Staffan Dopping, kommunikationsrådgivare och ledamot av Granskningsnämnden för radio och tv, att en sådan typ av finansiering skulle kunna innebära slutet för public service.

"Redan i dag kallar många public service-bolagen för statsradio och statstelevision. Om publiken ska betala en procentuell avgift kan det bli spiken i kistan”, skriver Dopping på DN Debatt och menar att garanten för ett oberoende public service ligger i att det finansieras via ett liknande system som vi har idag. Dopping menar att det nuvarande systemet behöver göras om men att public service oberoende mot staten måste säkerställas.

Före detta SD-politiker hävdar att VLT:s chefredaktör är "dömd AFA-medlem"

En före detta representant för Sverigedemokraterna i Norberg skriver på Facebook att Fagerstapostens och VLT:s chefredaktör Daniel Nordström är en "dömd afa-medlem, så han måste bort först tror jag". Den före detta SD-politikern, som uteslutits ur partiet och nu är politisk vilda, menar att tidningen bedriver censur då de endast accepterat en av 25 insändare från honom under 2016.

– Att jag skulle vara dömd AFA-medlem, det är grovt förtal. Han får vara hur kritisk han vill mot mig och mot Fagersta-Posten. Han får kritisera vår journalistik och debattera den, det står honom helt fritt. Men när det kommer så här grova falsarier så är det skrämmande, säger Daniel Nordström till den egna tidningen.

Mannen som riktat anklagelserna, numera representant för Demokraterna i Norberg, menar att någon hackat hans Facebook och att han inte skrivit anklagelserna själv.

Mark Zuckerberg: Facebook har samlat in 10 miljoner dollar till drabbade av orkanen Harvey
Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg skriver på Facebook att plattformens användare tillsammans samlat in 10 miljoner dollar till de drabbade av orkanen Harvey. Zuckerberg skriver också att han tänker starta en insamling till översvämningsdrabbade i södra Asien.

Dagens Nyheter produktutvecklar
Att premiära en ny singel eller video är något som brukar vara förbehållet musikbloggar och hippa modesajter. Under gårdagskvällen kunde dock Dagens Nyheters prenumeranter som första publik få avnjuta videon till Thåströms nya låt "Körkarlen". Hur samarbetet kom till är i nuläget oklart då länken inte längre fungerar. Du kan som tur är se Thåströms nya video här.

Apple, Amazon, Facebook och Google riktar kritik mot Donald Trump
De fyra techföretagen tillsammans med över 300 andra företag riktar kritik mot den amerikanska presidenten Donald Trump. Anledningen är att Trump planerar att dra in det program, DACA, som gör att unga vuxna utan visum tillåts stanna i landet så länge de har och förnyar sina arbetstillstånd. Ungdomarna inom programmet har kommit att kallas "Drömmare".

– Drömmarna är centrala för våra företags framtid och vår ekonomi. Tillsammans med dem kan vi fortsätta växa och skapa nya jobb. De är en del av förklaringen till varför vi kan fortsätta tävla på en global nivå, säger Mary Barra, vd för General Motors.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.