Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Komikerns dyrköpta skämt – nu upphäver PRV registreringen

Publicerad: 27 mars 2019, 13:35

Simon "Chippen" Svensson.

Foto: Pressbild

Komikern Simon "Chippen" Svenssons varumärkesregistrering av "Stockholm Comedy Club" började som ett internskämt bland ståuppkomiker. Men konkurrenten House of Comedy, som använder sig av namnet på sin ståupp-klubb, ilsknade till. Nu har PRV upphävt registreringen.


Ämnen i artikeln:

Patent och registreringsverket

Det var i början av 2018 som komikern Simon "Chippen" Svensson, som bland annat gör de populära poddarna "Della Sport" och "Della Arte", varumärkesregistrerade namnet "Stockholm Comedy Club".

I avsnitt 57 av Della Sport från i januari 2018 berättar komikern om hur han som ett skämt ansökt för registrering av varumärket och hur det snabbt fick bolaget House of Comedy att ilskna till. House of Comedy har nämligen använt sig av"Stockholm Comedy Club" under 10 års tid som namn på sin ståupp-klubb.

Nu har House of Comedy fått rätt gentemot Simon Svensson, då PRV gått på deras linje genom att upphäva varumärkesregistreringen av "Stockholm Comedy Club".

I beslutet från PRV framgår att House of Comedy hävdar att "Stockholm Comedy Club" är en inarbetad rättighet, och att Simon Svensson är "väl medveten" om ståupp-klubbens existens eftersom de är branschkollegor. House of Comedy menar att de därför har fog för att tro att registreringen är gjord i "illvilja", vilket även är PRV:s bedömning.

I beslutet framgår också att Simon Svensson i samförstånd med House of Comedy gått med på en upphävning av registreringen.

I en kommentar till Resumé förklarar Simon Svensson:

"Det hela började som ett roligt skämt. Jag döpte mitt aktiebolag till Stockholm Comedy Club AB för att kunna säga att jag var vd på Stockholm Comedy Club. På den tiden var det roligt för oss som fattade, ett slags internskämt bland ståuppkomiker. Det var ett dyrt skämt, tror det kostade mig 1300kr att byta namn på mitt AB. Sen eskalerade skämtet och jag betalade ytterligare 5000kr till PRV och och jag fick en jättefint registreringsbevis som fortfarande hänger på mitt kontor".

Han fortsätter:

"Men nu kommer twisten. Bara någon månad efter jag stolt hängt upp registreringsbeviset fick jag små slängar av ånger. Skämtet hade gått för långt, det var inte kul längre. Jag ångrade mig. Samtidigt var humorklubben SCC (Stockholm Comedy Club, reds. anm.) en av ytterst få aktörer som inte vek ner sig som en idiot i Knulla Barn-debatten i somras vilket ledde till att vi började prata med varandra. Men det var fan inte lätt att säga upp en registrering. Det har tagit massa jobb och jag vet inte hur många månaders väntetid. Tänk på det alla ni som registrerar varumärken på flipp!"

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.