Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kommunikationseffekt för alla

Publicerad: 12 februari 2019, 14:57

Stefan Rydén är planner på Spotlight.

Spotlights Stefan Rydén delar med sig av några reflektioner kring Komms "Effektprinciperna".


Härom veckan presenterade Komm en excellent samling tankar om effektiv kommunikation under namnet ”Effektprinciperna”.

På ett tydligt och överskådligt sätt går författarna igenom huvudinsikterna i senare års forskning på området och gör dessa relativt nya rön tillgängliga för en bredare publik, bortom ”the usual suspects” av strateger, planners och kreativa visionärer.

Vår förhoppning är att detta bara är det första av flera steg att sprida kunskap om hur effektfull kommunikation skapas och dess värde. Vi ser särskilt att det behövs en ytterligare fördjupning kring följande;

1. Mindre och mellanstora företag, med små marknadsfunktioner som har få möjligheter, resurser och mandat att jobba med effektfrågor.

2. När uppdragsgivaren inte kommer från ett kommunikations- eller marknadsperspektiv, utan exempelvis en försäljningsorganisation, eller om det finns en stark ”silokultur” mellan organisationsdelar.

3. B2B-kommunikation. Några centrala insikter är hämtade från exempelvis Binet&Field och utgår från studier av konsumentmarknaden, vilket kan upplevas svåra att tillämpa inom B2B kommunikation.

4. I sin nuvarande form har principerna ett starkt fokus på köpta kanaler och ”reklam”, vilket gör det svårt att föra en mer kanaloberoende diskussion.

Vi hoppas att branschens pr- och kommunikationsaktörer kan bli inspirerade till effektanalyser inom förtjänade, egna och delade kanaler i Sharp och Binet & Fields anda, och därmed jämna till spelplanen.

En avgörande framgångsfaktor är pricinip #5, det vill säga värdet av att proaktivt lyssna av, förankra och föra en löpande dialog med intressenter i organisationen utanför den närmaste kretsen. Först då kan vi nå en förståelse och en samsyn som för branschen framåt.

Vi ser fram emot en fortsatt diskussion. Effektmätning handlar om branschens ”raison d ́être”.

Stefan Rydén, planner på Spotlight

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.