Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Konkurserna ökar för första gången på fyra år

Publicerad: 6 maj 2013, 06:56

För första gången sedan 2009 ökar antalet konkurser inom kommunikationsbranschen. Det visar ny statistik från UC.


Mellan januari och april ökade antalet konkurser i kommunikationsbranschen med 38 procent jämfört med motsvarande period 2012.

Det är första gången sedan 2009 som antalet konkurser ökar i branschen.

Antalet konkurser ökar generellt jämfört med 2012 men det är inom kommunikations- och informations-branschen som ökningen är störst. Ökningen generellt sett ligger på 16 procent.

– När företag väntar med eller minskar sina investeringar, konsumtionen går på sparlåga och exportmarknaden kämpar mot en stark kronkurs och svag global efterfrågan blir näringslivets utbud större än efterfrågan i flera branscher och regioner, säger Roland Sigbladh marknadschef på affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.

Och när företagen stramar åt, är kommunikation och information något som vanligtvis får stå tillbaka.

– Osäkerhetsfaktorerna till trots ska vi ha i åtanke att de allra flesta svenska företag har god betalnings- och överlevnadsförmåga samt en hög kreditvärdighet. Dessutom har vi haft en stor ökning av antalet verksamma företag inom svenskt näringsliv under 2000-talet, så det är ofrånkomligt med en överetablering inom vissa branscher och en viss utslagning i samband med en försämrad konjunktur, säger Roland Sigbladh.

Antal konkurser i kommunikationsbranschen januari - april
2008200920102011201220136510088826894

Krister Berntsson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.