Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Konstgjord dramatik"

Publicerad: 25 mars 2010, 19:37

Adrenalinet pumpar när Expressens Johan T Lindwall på ett dramatiskt sätt rapporterar från demonstrationen under kungaparets statsbesök i Brasilien. – Konstgjord dramatik, säger TV4:s reporter Bo Holmström vars direktrapportering från ambassadockupationen 1975 blev en klassiker.


Ämnen i artikeln:

Johan T LindwallExpressen

Johan T Lindwall in action.

Det har förmedlats olika versioner om händelsen utanför kongressen i Brasiliens huvudstad Brasilia i går under det svenska kungaparets besök.

Hovet tonar ner det hela och menar att statsbesöket ”förflöt som planerat" medan kvällstidningarna rapporterade att kungaparet tvingades fly när demonstranterna försökte storma kongressen.

Den mest dramatiska rapporteringen står Expressens hovreporter Johan T Lindwall för i ett tv-inslag på Expressen.se.

Han skriker när han meddelar att det är ”fullständigt upplopp”, att demonstranterna försöker ”storma byggnaden och att ”folk försöker ta sig in”, samt att det ”slås en järnring runt hela området med Säpo och civila poliser”.

Resume.se lät TV4:s reporterlegendar Bo Holmström titta på klippet. Holmström har gjort en av de mest klassiska direktrapporteringarna i svensk tv-historia med fraserna ”lägg ut, lägg ut” under ockupationen av den västtyska ambassaden 1975.

Han menar att Johan T Lindwall inte ger händelsen rätt proportioner.

– Det verkar överdrivet. Vanligt folk går ju omkring lugnt och stilla bakom honom. När vi rapporterar har vi alltid en mikrofon som skär bort allt annat ljud så att man inte står och skriker. Man ska ha en ljudupptagning som speglar verkligheten. Det här är konstgjord dramatik, säger Bosse Holmström och tillägger.

– Så här hade vi inte fått göra på TV4.

Tror du att han på något sätt är inspirerad av din rapportering från vässtyska ambassaden?
– Han var väl inte född då, eller så gick han på dagis, ha ha. Men det var faktiskt inte så stor dramatik då heller. Det smällde, men det var mer dramatiskt med det tv-tekniska.

Resume.se har sökt Johan T Lindwall.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson:

– Jag var ju inte med i Brasilien, men SVT:s reporter där säger att det var "obehagligt" och Aftonbladets utsända beskriver det som att studenterna "stormar stället" och att de var "nära kortegen".

– Johan T Lindwall var ju ögonvittne på plats och Aftonbladet, som också var där, talar om "tumult" och om att man "tvingades fly".

SE KLIPPET HÄR

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Johan T LindwallExpressen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.