Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kraftig förlust för Mittmedia AB

Publicerad: 17 juli 2017, 13:18

2016 tillträdde Mittmedias nya vd Per Bowallius.

Efter köpet av Promediakoncernen backar Mittmedia AB med närmare 34 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

MittmediaThomas PeterssohnPer BowalliusPromedia

För snart två år sedan köpte Mittmedia upp Promedia-koncernen med titlar som Nerikes Allehanda och VLT. Förra året fick även tidigare vd:n Thomas Peterssohn gå och den redaktionella chefen AnnaKarin Lith valde kort därefter att lämna Mittmedia, i Peterssohns ställe installerades Per Bowallius. Samtidigt som Promedia integrerades i verksamheten har man även klivit över till det egenutvecklade annonsförsäljningsverktyget Reacher. 2016 innebar således ett år där omställning stod i centrum

Omställningar som också visas i Mittmedia AB:s, det vill säga medieverksamheten i koncernen, färska bokslut från 2016. I bokslutet framkommer att företaget backar med närmare 34 miljoner kronor, att jämföra med förra årets vinst på drygt 1 miljon kronor. I och med köpet av Promedia har Mittmedia AB:s nettoomsättning ökat från 955 miljoner kronor till drygt 1,5 miljarder. Antalet anställda gick under föregående år från 387 till 674.

Förlusterna kommer främst från integrations- och personalkostnader där många medarbetare fått gå från koncernen.

"Inom ramen för integrationen startades även ett särskilt projekt med avseende på resultatförbättringsåtgärder i nivån 100-150 mkr, huvudsaklingen med fokus på sänka kostnader. Målet har varit att merparterna av åtgärderna skall få genomslag under 2017 och delvis till 2018. Resultatet från åtgärderna, vilket till sin största del utgör nedbemanning, har säkerstälts i samband med budgetprocessen och det gör att bolaget stärkt sina positioner inför 2017. Samtidigt har 2016 års resultat belastats med stora kostnader för omställlning" skriver Mittmedia i förvaltningsberättelsen.

Mittmedia berättar vidare att strategin i framtiden kommer att fokusera på att utveckla den digitala affären mot både annonsörer och läsare. Enligt förvaltningsberättelsen har satsningen med Plus-material gett högre intäkter än förväntat och att man dessutom lyckas bättre i att nå yngre prenumeranter. De berättar även att de under 2017 kommer att fokusera på arbetsmiljöfrågor, ett område där man fått kraftig kritik från fackliga företrädare.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.