Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Kristoffer Triumf släpper dokumentär i Värvet

Publicerad: 31 Januari 2019, 16:54

Kristoffer Triumf och kompanjonen Henrik Säll.

Poddaren och medieprofilen Kristoffer Triumf lanserar nytt format i Värvet genom en dokumentär framtagen i samarbete med journalisten Henrik Säll.


Ämnen i artikeln:

Kristoffer TriumfEcpatDokumentärVärvet

Sedan Kristoffer Triumf lanserade Värvet 2011 har han experimenterat med talkshow på Kulturhusets tak, livepoddar och engelskspråkiga "Värvet International". I natt publiceras det nya formatet "Värvet Dokumentär: Djävulen" om den svenske nätpedofilen – han kallas 41-åringen i media och han kommer från Uppland som i sin frånvaro dömdes för 16 våldtäkter på nätet. Dokumentären är 45 minuter och är producerad tillsammans med journalisten Henrik Säll.

Idén fick Kristoffer Triumf när han kom i kontakt med barnrättsorganisationen Ecpat och via dåvarande kommunikationschefen Titti Hildebrand fick han höra om arbetet mot systematisk sexuell utpressning mot barn på internet så kallad sextortion. Dokumentären har tagit ett halvår att färdigställa.

– Det hade varit en alldeles för komplex sak att berätta om i Värvet. Formatet hade helt enkelt inte räckt till. Det här är ett problem som är akut eftersom det är en typ av brott som växer- Eftersom jag själv har barn kändes det också extra viktigt att göra den här dokumentären, säger Kristoffer Triumf till Resumé som har fungerat som exekutiv producent för dokumentären medan Henrik Säll har gjort fältarbetet som reporter och researcher.

– Dokumentären ska visa att man kan lagföra dessa personer, att det finns hjälp att få, men också informera vuxna om riskerna.

Produktionen har skett i samarbete med Ecpat, men Kristoffer Triumf har finansierat filmen på egen hand. Han understryker att det är en oberoende journalistisk produkt.

– Dokumentären hade aldrig blivit till utan Ecpat eftersom deras kunskap har varit ovärderlig. Däremot är det en slutprodukt som står för sig själv rent journalistiskt. De har inte lagt sig i innehållet.

Flera experter medverkar i dokumentären såsom kriminalinspektör Jörgen Lindeberg vid NoA, åklagaren Annika Wennerström, psykoterapeut: Börje Svensson och Anna Karin Hildingsson från Ecpat. Inga brottsoffer medverkar:

– Vi har valt det av många anledningar. Dels av etiska skäl eftersom personerna var barn när de drabbades. Dels eftersom de bor på andra sidan Atlanten. I den här domen finns inga svenska offer.

Blir det fler dokumentärer framöver?
– Det skulle vara helt otroligt förstås. Jag har många grejer jag vill göra, men jag känner också att jag vill vara lyhörd gentemot lyssnarna och invänta deras reaktioner på avsnittet. Förhoppningsvis tycker de om det. Personligen skulle jag vilja göra biografier om intressanta personligheter framöver. Jag förstår dragningskraften i crime, men det är så många som gör det så bra redan. Jag kan inte riktigt se hur jag skulle kunna bidra där.

Värvet finansieras främst genom sponsring, men Kristoffer Triumf öppnar för andra finansieringsformer såsom crowdfunding:

– Det är en möjlighet absolut. Speciellt eftersom jag tror att min publik skulle uppskatta att jag utvecklar nya format. Det har de gjort under mina sju år med podden. Det är en ynnest att få möjligheten att experimentera.

Dokumentären går att lyssna på via Acast och andra plattformar där poddar finns från och med natten till fredag.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.