Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kritik mot bantning av Text-tv

Publicerad: 26 mars 2009, 12:49

På onsdag släpper SVT Text-tvs nyhetsbevakning till TT. SVT skär ner och personalen protesterar. – Det blir mindre material på natten, men en lösning som är tillräcklig, säger Rapportchefen Anja Hildén.


Ämnen i artikeln:

Anja Hildén

SVT:s Text-tv:s första sida idag vid lunch

Text-tv skapades för hörselskadade för 30 år sedan och blev en supersuccé. Fortfarande har SVT Text över två miljoner dagliga besökare och spöar svt.se.

Men omstöpningen av SVT:s nya medier inom SVTi drabbar Text-tv hårt. Åtta av elva anställda får gå och nyhetsjakten på nätterna upphör helt. I stället köper SVT nattnyheter från TT.

Planerna har varit kända i flera månader och personalen har protesterat. De skriver i en färsk internutredning: ”Den 1 april försämras nyhetsutbudet drastiskt”. De pekar på att TT:s korta online-nyheter inte fungerar för text-tv och att TT bara levererar två till fem längre nyheter per natt.
– Men vi är inte enbart hänvisade till TT, säger vikarierande Rapportchefen Anja Hildén. Rapports nattreporter eller kan ju göra egna texter.

Texterna ska sedan läggas ut i ett nytt publiceringsverktyg från TT av Rapports nattprogramledare.
– De två programledare som testat verktyget säger att det är jättebra, medan text-tv-folket inte är lika nöjda, säger Anja Hildén.
– Visst blir det mindre material på natten, men det är SVTi som tilldelar oss resurserna och vi får anpassa oss.

Men Torbjörn Jacobsson, som arbetat med text-tv sedan 1980 och nu är fackligt arbetsplatsombud, är orolig:
– Vi är förvånade över att SVT för första gången outsourcar nyhetsbevakning. Och vi är oroliga för kvaliteten på tjänsten. Jag tvivlar på att en nattreporter klarar av att göra både tv, webb och text-tv om det händer något allvarligt.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Anja Hildén

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.