Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kritiserade Blondinbellas sponsrade feminism – i sponsrade bloggen

Publicerad: 5 oktober 2017, 11:58

Hänt.se:s tv-redaktör Johanna Bladh menar att Isabella Löwengrip menar att Isabella Löwengrip måste tåla att bli kallad ofeministisk då hon använder sig av sponsrat material för skönhetsprodukter. Samtidigt är hela hennes blogg, där hon lyfter liknande frågor, sponsrad av spray tan-företaget Minetan.


Ämnen i artikeln:

Mia SkäringerIsabella LöwengripFeminismHänt Extra

Förra veckan rasade ett bråk i sociala medier mellan skådespelerskan Mia Skäringer och entrepenören och bloggerskan Isabella Löwengrip. Konflikten startade efter att Mia Skäringer i ett Instagram-klipp parodiserade Löwengrips sponsrade inlägg (se längst ned).

Löwengrip reagerade kraftigt mot klippet och skrev på sin blogg att Skäringer agerat osysterligt.

"Det är inte ofta jag reagerar på kommenterar eller hårda ord från människor. Det mesta rinner av mig. Men just när det kom från Mia Skäringer sved det lite. Jag har älskat hennes kamp för kvinnor, för att man ska få vara som man är, se ut som man vill och hur hon har ifrågasatt normer och ideal. Men så kommer ett klipp som det här. Kvinnor klankar ner på andra kvinnor. Jag blir besviken. När ska det sluta? När kan vi kvinnor bara hålla varandra om ryggen och backa upp?" skriver Löwengrip.

En som också la sig i debatten var Hänt.se:s tv-redaktör och bloggare Johanna Bladh. I ett blogginlägg med titeln "Sponsrade inlägg kan aldrig vara feminism" tog hon Mia Skäringers parti.

"Som Mia skrev själv på instagram några dagar efter kriget bröt ut: Denna allmänna influense som handlar om saker, produkter och utseende. Hur påverkar det unga kvinnor-mammor?"

Varför kan Isabella Löwengrip inte vara en feministisk fanbärare samtidigt som hon använder sig av sponsrade inlägg?

–  Idealbilden av hur en kvinna ska vara är så väldigt mycket mer strikt än den för män. Man ska se bra ut och äga skönhetsprodukter hit och dit. När man då förespråkar att kvinnor ska konsumera produkter i sina sponsrade inlägg blir det motsägelsefullt om man inte kan tåla att bli kritiserad för det, berättar Bladh.

Till saken hör att hela Johanna Bladhs blogg, som också driver feministiska frågor, är sponsrad av spray tan-företaget Minetan.

Blir det inte motsägelsefullt att kritisera henne för samma sak som du gör?

Jag kan förstå folk som tycker att det blir motsägelsefullt när bloggen är sponsrad men allt jag skriver är inte det. Det är inte så att jag hävdar att de sponsrade inläggen är feministiska. Det jag menar i blogginlägget är att Isabella inte kan komma och säga att det inte är systerligt av Skäringer och att kvinnor inte ska klanka ned på andra kvinnor. Folk får gärna driva med oss om rimliga saker, det får man tåla som offentlig person.

– Blondinbella kan inte hävda att det är ofeministiskt av Mia Skäringer att håna henne för att hon gör ett sponsrat inlägg där hon uppmanar sina följare till att köpa en barnvagn. Vi skriver också om skönhetsprodukter och saker som kanske spär på kvinnoidealet samtidigt som vi är feminister, men om någon vill kritisera oss så ska vi lyssna och inte gömma oss bakom att "kvinnor måste backa kvinnor".

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.