Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kullenberg raderad från Aftonbladet

Publicerad: 8 november 2007, 12:21

Annette Kullenbergs 25 år på Aftonbladet slutade i en oförsonligt bitter konflikt med nuvarande ansvarige utgivaren Anders Gerdin, som raderat ut sin stjärnskribent ur arkivet. Den tändande gnistan var en kolumn med kritik mot prinsessan Madeleine. Båda parter försöker lägga locket på: "Jag kan inte kommentera", säger en sorgsen Annette Kullenberg. Jag vill inte svara så, men jag måste.


Den 19 mars i år skrev Annette Kullenberg en kolumn om kungahuset och pressens fjäskande för kungabarnen. Hon reagerade på mediernas skildring av prinsessan Madeleines "vilda liv". Så här börjar krönikan, enligt den textsnutt som visas i Mediearkivets träfflista:"Madeleine! Det är dags att sluta festa!Det är skillnad på folk och folk. Vilken nyhet. Just för er som läser Aftonbladet. Men vanliga tjejer som dricker för mycket har vi haft många artiklar om. Sen har vi en särskild sorts artiklar om nåt som kallas för 'partyprinsessan'."Mer än så får Annette Kullenbergs många beundrare inte läsa. Artikeln är raderad ur historien på ett sätt som för tankarna till 1930-talets Moskva.Den som försöker hämta hela artikeln ur Mediearkivet möts av beskedet: "Artikeln kan inte visas".Den som går till Aftonbladets webarkiv får 108 träffar på Kullenberg. Men artikeln från den 19 mars är helt utraderad. De övriga artiklarna är spärrade för läsning med beskedet "Felaktig länk" och uppmaningen att kontakta webredaktionen.Tjänsteförättande webredaktör hänvisar till den redaktionschefen Marianne Schvarcz:- Jag har ingen aning om skälet till att Kullenbergs artiklar är borttagna.Aftonbladets informationsdirektör Olof Brundin, som ingår i tidningens ledningsgrupp, är lika ovetande som vetgirig:- Finns det en konflikt mellan Annette och ledningen? Om vad då? När skulle den ha uppstått? Har du frågat Annette?Resumé har talat med ett flertal källor på Aftonbladet som samfällt säger att "de inte vet" eller "inte vill uttala sig". Men av samtalen framgår att den omstridda krönikan i sitt ursprungsskick innehåll skarp kritik av såväl hovet som kvällspressens lismande beskrivningar av kungabarnens alkoholvanor.Efter interna diskussioner redigerades artikeln om till en mindre kritisk utformning före publicering. Enligt Resumés källor blev Annette Kullenberg rasande över ingreppen, som kunde tolkas som ansvarige utgivarens sätt att mildra kritiken mot monarkin och mot den egna tidningens sätt att sälja på läsekretsens kungadyrkan.Annette Kullenberg fortsatte publicera sig i Aftonbladet under en dryg månad. Under tiden uppges konflikten ha fördjupats. Hennes sista artikel publicerades ironiskt nog den 1 maj då hon skrev en krönika om Anton Tjechov. Dagen innan, på kungens födelsedag, skrev hon om Aftonbladets grundare Lars Johan Hiertas publicistiska mod i kampen mot hovet.Till Resumé säger en mycket ledsen Annette Kullenberg:- Du har rätt i dina iakkttagelser att jag inte längre skriver i Aftonbladet och att artiklar är borttagna. Jag förstår att du frågar. Men jag kan inte kommentera.- Nä, usch, jag vill inte svara så här. Men jag måste.Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin förnekar konflikten och låter hälsa att det inte finns några planer på att Annette Kullenberg ska återkomma i tidningen.Läs mer i Resumé 38/02 idag, torsdag.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.