Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Kvinnorna styr Rosenbad

Publicerad: 27 juni 2015, 15:21

Kvinnorna styr Sverige, eller åtminstone Rosenbad. En majoritet av de politiska cheferna är kvinnor, visar en granskning av regeringskansliet som Resumé har gjort. – Det känns som ett trendbrott, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.


Resumé har i Almedalstidningen granskat statsråd och politiska tjänstemän i regeringskansliet, deras bakgrund, kön och ålder.173 personer ingår i undersökningen som visar:

* Kvinnorna är i majoritet bland politiska tjänstemän, oavsett om det är frågan om socialdemokrater eller miljöpartister.
* 75 % är födda på 70- eller 80-talen. En majoritet är yngre än 40 år.
* 56 % av de politiska chefstjänstemännen är kvinnor.
* Ungefär varannan arbetade som heltidspolitiker eller politisk tjänsteman innan regeringskansliet.
* 6 % var privatanställda tjänstemän, 13 % var statliga eller kommunala tjänstemän.

– Det här visar att man till den här typen av jobb i första hand rekryterar proffspolitiker och policyprofessionella, även om det kan variera en del mellan de olika uppdragen i regeringskansliet,säger Tommy Möller.
– Går vi tillbaka några decennier i tiden var till exempel statssekreterarna opolitiska och rekryterades bland mycket höga och kvalificerade tjänstemän. Sedan fasades det systemet ut. Istället rekryterades statssekreterarna bland de mest framstående politiska tjänstemännen, ofta såna med chefserfarenhet från partiorganisationen.

Varför är det så stor andel yngre bland de politiska tjänstemännen i regeringskansliet?

– Jag tror de gärna skulle vilja få infler lite äldre och mer erfarna pressekreterare och politiskt sakkunniga.Men många på rekryteringslistan har redan bra jobb med kanske dubbeltså hög lön jämfört med vad regeringskanslietkan erbjuda.

Vilken betydelse har det att det var åtta år sedan socialdemokraterna senast hade regeringsmakten?
– Stor, tror jag. Åtta år är en lång period. Många av dem som då arbetade i regeringskansliet har sedan dess gjort karriär på annat håll, fått välbetalda jobb och är inte intresserade av att återvända.

Har den bristande erfarenheten betydelseför regeringens agerande?
– Regeringen har gjort en del misstag,vilket den också fått kritik för av bland annat riksdagens konstitutionsutskott.En tänkbar förklaring till misstagen är att regeringen är ganska oerfaren. Det gäller inte bara på ministersidan,utan också bland de politiska medarbetarna.
– Men detta är inget unikt för den här regeringen. Precis samma problemhade regeringen Reinfeldt när den tillträdde 2006.

Enligt vår undersökning är en majoritetav de politiska chefstjänstemännen i regeringskansliet kvinnor.
– Det känns lite som ett trendbrott.Även om det är ett tag sedan paritet uppnåddes mellan könen på poster som syns utåt – till exempel ministrar– har männen dominerat bakom,bland tjänstemännen med chefsansvar.Så tycks det inte vara längre, vilketär positivt.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.