Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ladbrokes sågar Betssons monopoltrots

Publicerad: 27 maj 2008, 10:45

På fredag trotsar Betsson monopolet och öppnar en spelbutik på Götgatan i Stockholm. Men tilltaget sågas av konkurrenten Ladbrokes.


– Vi har länge velat öppna spelbutiker i Sverige, men tänker inte följa efter ännu. Först måste regelverket ändras. Vi vill inte bryta mot några lagar, säger Lasse Dilschman, Nordenchef på Ladbrokes.

– Jag förstår hur Betsson resonerar, men i Sverige gäller svenska lagar. De kommer att få problem med Lotteriinspektionen.

Och på Lotteriinspektionen följer man utvecklingen noga.

– Vi kommer att skicka dit en kontrollant på fredag, för att se om de bryter mot lagen säger Hases Per Sjöblom, vd på Lotteriinspktionen.

Kan det bli aktuellt med en polisanmälan mot Betsson?
– Ja, om de bryter mot Lotterilagen, säger Hases Per Sjöblom.

På Betsson försvarar sig vd Pontus Lindvall mot angreppen från Ladbrokes och Lotteriinspektionen:

– Vi anser självklart inte att vi bryter mot lagen. I så fall skulle vi inte öppna en spelbutik i Sverige, säger vd Pontus Lindvall.

Ladbrokes anser att ni bryter mot lagen. Kommentar?
–    (Skratt) Det är lustigt att de tycker det. De gör en tolkning , vi en annan. Vi är inga bråkstakar som har behov att stöka i domstol, men vi tycker att läget är solklart, säger Pontus Lindvall.

Betsson resonerar som så att Lotterilagen och EG-rätten är på kollissionskurs. EG-rätten talar om den fria rörligheten av tjänster.

– Vad många inte verkar förstå, även Hases på Lotteriinspektionen, är att EG-rätten är överordnad Lotterilagen, säger Pontus Lindvall.

Dessutom pekar Betsson på praxis i EG-domstolen som säger att svenska myndigheter inte får hindra Betsson från möjligheten att agera på lika villkor som Svenska Spel.

– Det är sjukt att en så välspridd konsumentprodukt som spel levereras av en enda leverantör. Konsumenterna gynnas av valfriet, säger Pontus Lindvall.

Betssons aktiekurs gick upp efter beskedet att ni ska öppna en butik. Är du förvånad?
– Jag inbillar mig att marknaden uppskattar bolag som tar nya initiativ.

Vad kommer ni ha för öppningserbjudande på fredag?
– Du kommer att kunna spela på segraren i fotbolls-em. Tyskland är favorit, men personligen tror jag på Italien.

Räknar du med mediapådrag på fredag?
– Absolut, jag kommer att ha på mig en rutig kostym och stilfull skjorta så att jag kommer att synas ordentligt.

Påföljden om man bryter mot Lotterilagen är böter eller fängelse.

Bernt Hermele

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.