Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lagrell: Kanalvalet kan bli avtalsfråga

Publicerad: 5 september 2008, 12:25

TV8 visade bottensiffror för en landskamp för ett par veckor sedan. Nästa match i kanalen är Sverige mot Ungern i VM-kvalet på onsdag nästa vecka. Nu säger Lars-Åke Lagrell, ordförande för Svenska Fotbollförbundet, att kanalvalet kan bli en avtalsfråga i framtiden.


Viasat har flyttat sina VM-kvalmatcher med Sverige till TV8. Bilden är ett montage. Foto: Scanpix.

Lars-Åke Lagrell.

295 000 såg träningslandskampen mot Frankrike för ett par veckor sedan.

För få, lägg matcherna i TV3 istället, tyckte förbundets informationschef Jonas Nystedt.

Men Lars-Åke Lagrell är inte lika kategorisk i sin kritik mot val av kanal.

– De som vill se matchen kommer också att göra det, via kompisar eller andra. Rent allmänt önskar vi förstås att våra landskamper ska spelas i en rikstäckande och stor kanal. Och det är kanske någonting vi tar med oss nästa gång vi omförhandlar våra avtal. Men MTG har tagit beslutet och måste svara inför svenska folket som undrar varför matchen visas i TV8, säger Lars-Åke Lagrell och fortsätter:

– Vi har inget emot att TV8 visar matcherna. Vi kan ju också ha ett intresse av att små kanaler blir större. Vi får också följa utvecklingen av TV4:s köp av Canal plus och utvärdera våra möjligheter i samband med den. Vi måste hela tiden agera från vad som är bra för fotbollen.

Är det aktuellt med en omförhandling av avtalet med tanke på alla turer kring Canal plus?
– Nej, inte från vår sida. Jag har hela tiden upprepat att vi står utanför frågan. Vi har ingen avsikt att bryta vårt avtal så länge ingen annan part bryter avtal och pengarna fortsätter att komma in till oss. Och om någon annan part bryter sitt avtal, så tar vi ställning till det då. Och då agerar vi också som vilket annat företag som helst som vill tillgodose sina rättigheter. Men just nu har vi ingen makt över frågorna.

Dras ni också in med i förhandlingskarusellen om någon av de övriga parterna säger upp sina avtal?
– Det är inget jag kan spekulera i. Vi hoppas och tror att de involverade i kontraktstiden klarar ut sina mellanhavanden.

Canal plus fortsätter att komma in med vitesförlägganden när allsvenska matcher spelas i TV4. Hur ser du på det?
– Det har jag inga synpunkter på. Vår position är att vi står utanför kontraktstriden, men vi är samtidigt beredda att hjälpa till om parterna begär. Det är bara SEF som kan agera i den här frågan, men vi är av samma åsikt som SEF.

Men situationen måste väl ändå få en lösning?
– Både du och jag vet också att vi får en lösning. Frågan är bara hur den ser ut? Men eftersom vi inte kan påverka den, skulle bara mina eventuella synpunkter på den göra mer skada än nytta.

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.