måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lämnar Faktum – startar gatutidning i Rumänien

Publicerad: 1 april 2015, 15:27

Aaron Israelson.

Foto: Pressbild/Faktum.

Nu lämnar chefredaktören Aaron Israelson tidningen Faktum. I stället startar han en gatutidning i Rumänien. – Idén har vuxit fram under några års tid. Jag kanske kan bidra på något sätt till att skapa jobb, säger Aaron Israelson till Resumé.

Ämnen i artikeln:

FaktumAaron Israelson

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


2011 lämnade Aaron Israelson rollen som chefredaktör på Nyheter24 för samma post på gatutidningen Faktum. Då bestämdes vissa mål för tidningen: att de skulle dubblera antalet läsare, etablera sig på riksnivå och öka upplagan.

– Det var vad jag lovade styrelsen och målen är uppnådda. Jag resonerade på samma sätt när jag lämnade Nyheter24. Har man uppnått målen är det dags att lämna, säger Aaron Israelson och fortsätter:

– Jag gillar att dra igång saker och leda förändringsprocesser. Jag är lite rastlös i själen.

Fram tills i början på hösten är han kvar på Faktum – sedan bär det av till Rumänien.

– Att starta en gatutidning har varit en dröm jag haft under flera års tid. Modellen fungerar. Dessutom kan jag språket i och med att min mamma är från Rumänien, säger Aaron Israelson.

Under hans tid på Faktum har de skrivit mycket om EU-migranter – och om romer från Rumänien.

– När jag har träffat fattiga romer och frågar vad de behöver så svarar nästan alla att de behöver ett jobb. Det är många som skickar ner kläder och matpaket till Rumänien, men få som skickar ner företagsidéer och kapital som kan skapa jobb.

I höst börjar jobbet med att göra en förstudie. Inom ett år hoppas Aaron Israelson kunna ha den första tidningen i handen. Rekryteringsprocessen för en ny chefredaktör på Faktum börjar i dag.

Vad tar du med dig från tiden på Faktum?
– Fruktansvärt många erfarenheter – dels journalistiskt men också från personer jag träffat och deras livsberättelser. Det är en kamp att bryta utanförskapet och beroendeframkallande att jobba på en gatutidning – därför ser jag extra mycket fram emot detta.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev