Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lärarförbundet kritiserades för nativeannons – pudlar

Publicerad: 14 augusti 2019, 11:34

Lärarförbundet kritiserades för att i en nativeannons ha använt terrorattentatet Kronan för att berätta om hur en rektor vänt skolans negativa utveckling. Efter kritiken har förbundet nu valt att ändra artikeln.


Ämnen i artikeln:

Lärarförbundet

Den 28 juni publicerades en nativeannons från Lärarförbundet på Aftonbladet. Artikeln hade rubriken "Så vände krisen på Kronan efter attentatet" och handlade om rektorn Linda Forssén som i princip samtidigt som terrordådet mot skolan Kronan i Trollhättan utfördes tillträdde som ny rektor. Artikeln beskriver vidare hur Linda Forssén jobbat för att dels ta hand om personal och elever men också hur hon vänt utvecklingen för den problemtyngda skolan.

I dagarna har nativeartikeln fått kritik från några av Lärarförbundets medlemmar. Kritikerna menar att det är cyniskt att använda sig av terrorattentatet i sin marknadsföring.

När Resumé når Lärarförbundets presstjänst ber de oss att skicka några förberedande frågor via mejl för att de ska kunna koppla ihop oss med rätt person. En stund senare får vi svar på de förberedande frågorna via mejl.

Vad ville ni förmedla med artikeln?

– Linda Forssén tilldelades i februari i år pris som Årets skolledare, för den långsiktiga insats som hon och kollegorna på Kronan gjort för att lyfta skolan. Från att ha varit en skola som blivit kritiserad av Skolinspektionen och haft stora svårigheter att rekrytera behöriga lärare, till att såväl lärare som elever numer står i kö. Det är ett exempel på ett framgångsrikt förändringsarbete som kommit till stånd tack vare engagerade medarbetare och något som vi vill föra fram för att inspirera andra skolledare och lärare, skriver Lärarförbundet.

Diskuterades det huruvida det var lämpligt att använda sig av just terrorattentatet i artikeln?

– Det tragiska terrorattentatet är inte menat att vara fokus för artikeln, men nämns eftersom det var en händelse som betytt mycket för såväl elever som personal på skolan. Det var även en central del i Linda Forsséns personliga berättelse eftersom hon skrev på anställningskontraktet under pågående attentat. Händelsen har därför präglat såväl henne som övrig personal djupt.

Kan ni förstå kritiken?

– Vi är tacksamma för att ha blivit uppmärksammade på att fokus i artikeln inte hamnat på det vi ville lyfta fram, det vill säga Lindas insats som skolledare. Artikeln är därför under omarbetning för att bättre spegla det positiva förändringsarbetet som personalen på skolan genomfört tillsammans.

Lärarförbundet har sedan Resumé kontaktade dem ändrat rubriken samt ett antal formuleringar i artikeln. Artikeln har nu rubriken "Årets skolledare: "Ett lagarbete som ligger bakom.""

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Lärarförbundet

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.