Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lärarlobbyns avigsida

Publicerad: 5 juli 2013, 07:34

Foto: Pressbild

De båda lärarfacken har i många år drivit framgångsrika pr-kampanjer för att få fokus på lärarnas situation. Men baksidan av pr-succén är att det är svårt att rekrytera studenter till lärarutbildningarna.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2013

1980 var det tio sökande på varje utbildningsplats för lärare. I år är snittet 1,2. Samtidigt kommer det att fattas 43 000 lärare år 2020. Det båda fackförbunden Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund har länge pratat om lärarnas situation och mycket framgångsrikt fått upp lärarnas situation på agendan.

Men samtidigt har de hjälpt till att skapa bilden av ett yrke med stort ansvar, mycket onödig administration och låga löner. Så nu har utbildningsanstalterna på vissa håll varit tvungna att annonsera efter studenter.

– Det är många som vill skylla situationen på oss, säger Lärarnas Riksförbunds nyttillträdde ordförande Bo Jansson. Men vi kan ju inte vara oärliga och säga att allt är frid och fröjd. Då skulle vi förlora all trovärdighet som fackförening.

Han får medhåll av Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.
– Om man vill skjuta på budbärararen är man väldigt snett ute, säger hon. Vi kan inte skönmåla verkligheten, vi måste berätta hur det är.

Samtidigt kan man spåra en viss motsättning mellan de båda lärarfacken. Från Lärarförbundets sidan tycker man att Lärarnas riksförbund fokuserar alldeles för mycket på problemen.

– Folkpartiet började svärta ner skolan med sin valfilm 2010 som visade en miljö där elever körde moped i korridorerna, säger hon. Och det är inte vi som spätt på med kampanjer med brutna pennor. Vi klarar att lyfta upp det fantastiska med yrket samtidigt som vi visar på problemen.

På frågan om det är till nytta för Lärarnas Riksförbund att ingen vill bli lärare, säger Bo Jansson:
– Nej, vi vill inte bidra till att det blir en krisig situation för skolan. Men vi måste få politikerna att förstå vikten av att locka de bästa studenterna till läraryrket.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2013

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.