Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Larsson: "Bonnier har bara en fjärdedel av marknaden"

Publicerad: 8 november 2007, 12:21

Bonniers mediemakt är inte alls så stor som Metros Internationals vd Pelle Törnberg hävdar. Det menar Thorbjörn Larsson, styrelseordförande i Bonniers gratistidning City. "Bonnier har bara mellan 20 och 25 procent", säger han.


I går lämnade Metro in en anmälan mot Bonnier till konkurrensverket. Anledningen är att Metro anser att Bonnier missbrukar sin dominerande ställning genom att dumpa priserna för nya gratistidningen City.Nu replikerar Bonnier. Pelle Törnbergs uppgifter om att Bonnier har 65 procent av marknaden förkastas av Thorbjörn Larsson, styrelseordförande i City.- Han sa själv i en annan tidning att Bonniers har 50 procent av marknaden. Han får väl bestämma sig hur han ska ha det. Det har räknats fram att Bonnier har mellan 20 och 25 procent av marknaden, säger Thorbjörn Larsson.Bonniers advokat Peter Danowsky vill dock skilja på äpplen och päron.- Det är viktigt att titta på vilken marknad man har. Bonnier är inte dominerande på gratistidningsmarknaden, för de fanns inte på den tidigare. Samtidigt är gratistidningsmarknaden på samma marknad som direktreklam, tv, radio och bio. Det finns en stor utbytbarhet för annonsörerna mellan de medierna. Och i stora reklamkakan är Bonniers inte en särskilt stor aktör, säger han.- Konkurrensverket har tidigare tittat på Bonniers dominans i hela landet. För dagspress i hela landet har Bonnier inte över 35 procent. Tittar man på dagspress i Stockholm talar allt för att Bonnier har under 40 procent marknaden, säger Peter Danowsky.Frågan blir därmed vilken marknad konkurrensverket anser att man ska klassa gratistidningskriget i. Om Metros anmälan till konkurrensverket har Thorbjörn Larsson bara en sak att säga.- Stenbeckssfären brukar stämma folk. Det är de bra på.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.