Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lasse Wierup stäms på 30 miljoner

Publicerad: 8 juli 2010, 13:56

En dömd brottsling som avtjänar ett längre fängelsestraff för grovt narkotikabrott stämmer författarna bakom boken "Kokain", Lasse Wierup och Erik de la Reguera. Han och hans familjs livsfrihet har satts ur spel då han i boken hängs ut med namn och bild, hävdar han.


Ämnen i artikeln:

Lasse WierupKokain

Lasse Wierup. Foto: Ulf Palm/SCANPIX.

– Jag har inte gett mitt samtycke till ett generellt offentliggörande av min identitet, skriver mannen i en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt i veckan.

– Jag är inte förvånad, kommenterar författaren och journalisten Lasse Wierup till Resumé. Han är inte förankrad i de svenska tryckfrihetsreglerna och hur medierapporteringen fungerar.

Mannen begär 3 miljoner euro i skadestånd av författarna och vill att boken ska dras tillbaka.
Han och familjens framtid och livs- och rörelsefrihet har tagit skada i och med publiceringen, påstår han.

Lasse Wierups och Erik de la Regueras bok "Kokain" gavs ut på Norstedts förlag i mars månad. En bok om kokainet som blivit en drog som vanliga Svenssons tar numera. Boken beskriver kokainets utveckling i ett större perspektiv. Den som köper kokain bidrar till att hålla efterfrågan uppe, miljardindustrin där fattiga och utsatta människor utnyttjas för att odla och exportera drogen kan fortgå.

Enligt mannen innehåller boken beskrivningar av kriminalitet i stora mått, sammansatt genom polisinformation, samtal och bevisning som saknar grund.

På två av sidorna i boken förekommer uppgifter om honom samt en bild på honom.
Han anser att uppgifterna i boken är olämpliga, förnedrande och inkorrekta och "raserar hans mänskliga rättighet till frihet".

Enligt Lasse Wierup är mannen dömd för grovt narkotikabrott till 3,5 års fängelse och avtjänar sitt straff på Kumla innan han ska utvisas på tio år från Sverige.

– Han beskrivs enligt polisen som spindeln i nätet i en kokainliga.

"Kokain" är Lasse Wierups tredje bok om den organiserade brottsligheten och dess konsekvenser.

Har du blivit stämd tidigare?
– Nej, aldrig.

Lilian Andersson

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Lasse WierupKokain

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.