Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ledarbyte på SWE

Publicerad: 24 februari 2010, 15:30

52-åriga Björn Schumacher, 55-åriga Ulf Enander och 50-åriga Ann Marie Wessman stiger av SWE-tronen och fokuserar på strategifrågor framöver. Josef Danell, med fem år på SWE, går in som vd och Johan Skogh, med tio SWE-år i bagaget, blir cd.


Johan Danell, ny vd på SWE

Byrån Schumacher, Wessman och Enander, SWE, presenterar en helt ny organisation. Tidigare vd, Ulf Enander, samt cd, Björn Schumacher, ska fokusera på strategiska frågor hos kunderna framöver, främst marknadsföringsuppdrag. I praktiken innebär detta att Ulf Enander blir arbetande styrelseordförande och strateg, medan Björn Schumacher blir creative advisor samt copywriter för ett antal uppdrag.

Samtidigt går Josef Danell (född 79), som har en fil kand i systemvetenskap vid Stockholms universitet, en civilekonomexamen vid Handelshögskolan i Stockholm samt fem års erfarenhet hos SWE, in som vd.
Därutöver går Johan Skogh (född 76), som är diplomerad copywriter från Berghs och har arbetat på SWE sedan 2001, in som cd.

Företagets tidigare vd, Ulf Endander och cd, Björn Schumacher, hade en lön på cirka 80 000 kronor per månad. Vilken lön den nya ledarskapsduon går in på vill inte Björn Schumacher avslöja:
– Vi plockade dem direkt från skolan och båda personerna har ett bra internt anseende samt är duktiga kulturbärare och yrkesmän. Så de får en bra vd- och cd-lön. Så mycket kan jag säga.

Enligt honom är den förändring som nu sker en naturlig föryngring av en reklambyrå. Samtidigt ställs höga krav. Redan nu finns en färdig ettårsplan för hur byrån ska utvecklas. Dessutom ligger man i en rad viktiga pitchar för närvarande.
– Kunderna har inte visat någon oro och det blev internt jubel då vi presenterade förändringen, säger Björn Schumacher.

Att Ulf Enander sedan tidigare åkt på ett bakslag i skatterättsliga frågor och häromdagen även Björn Schumacher har inte att göra med förändringen:
– En dom från kammarrätten kan komma när som helst. Ibland kan den rättsliga processen ta flera år, säger Björn Schumacher.

SWE är en byrå som har funnits i tolv år, har 35 anställda, kunder såsom Nokia, Eurocard, Fastighetsbyrån samt Expressen, en byråintäkt på 51 miljoner kronor och en vinst på 11 miljoner kronor.

Men i dagsläget finns inga planer på att låta Josef Danell och Johan Skogh bli delägare, utan byrån har fortsatt fem partner, där Björn Schumacher och Ulf Endander är majoritetsägare:
– Nej, vi erbjuder inget delägarskap. Men båda Josef och Johan får bra förmåner såsom omfattande tjänstepensioner med mera. Jag kan konstatera att det känns roligt att få in en vd som är så ung att han är född 1979, säger Björn Schumacher.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.