Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lena Sundbom

Publicerad: 16 oktober 2009, 10:38

Ir-ansvarig på Solberg Kommunikation, som är världsbäst på årsredovisningar. Eller hur var det?


Lena Sundbom

– Ja, absolut! I år kom vi, eller rättare sagt vår kund, tvåa i ”VM i årsredovisningar”, men etta förra året, så fortsätter vi att hålla den här nivån långsiktigt så är vi definitivt världsbäst.

Vilka placeringar har ni vunnit med vilka kunder?

– Electrolux vann förra året, och tog silverplatsen i år. AB Volvo har en 13:e och en 15:e plats de senaste två åren. Därtill har vi ytterligare fem kunder med på topp 200. Väldigt bra tycker vi ur ett internationellt perspektiv.

Vad är det här för tävling?
– Den största och viktigaste internationellt! Ja, i alla fall den mest omfattande. Report Watch har en jury som rankar de största note­rade bolagen worldwide utifrån en mängd parametrar. Det landar i vad de kallar ”Annual report on annual reports”, eller som vi brukar säga ”VM i årsredovisning­ar”. Den har också ett inslag av benchmark – där ett bolag jämförs med ett annat i samma bransch.

Hur tävlar man i det?

– Juryn väljer själv ut några av de största noterade bolagen i världen, men man kan också skicka in sin årsredovisning vilket några svenska bolag har gjort i år.

Hur ska en bra årsredovisning vara?
– Den ska vara intressant och locka till läsning. Och det kan vara en utmaning ibland, för innehållet är ju både omfattande och regelstyrt. I övrigt bör den vara transparent, bolagsspecifik, varu­märkesstärkande, redovisande, framåtblickande, pedagogisk och så vidare.

Vem gör er egen årsredovisning?
– Aj, där trampade du på en öm tå ... Vår egen årsredovisning är en Wordfil rakt upp och ner. Ganska trist i formatet. Men resultatet är bra och det tycker vi är det viktigaste. Vi lägger vårt fokus på våra kunders årsredovisningar.

Ulrika Fjällborg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.