Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Liza Marklunds bokreklam fälls

Publicerad: 2 mars 2009, 07:41

Marknadsetiska Rådet har haft sitt sista möte. Fem kampanjer granskades och fyra blev fällda. Bland annat fäldes marknadsföringen av Liza Marklunds senaste bok ”En plats i solen”.


Ämnen i artikeln:

Liza MarklundUnilever

Kampanjen för Liza Marklunds bok ”En plats i solen” fälls av MER.

Marknadsetiska Rådet avvecklas nu och ersätts av Reklamombudsmannen. Vid rådets sista möte granskades fem kampanjer.

KPA fälldes för ett DR-utskick som gick till de kunder som nytt förvalatere. Rubriken på utskicket var ”Bryr du dig inte längre”. I försändelse skrev också KPA vilken skada fel fonder kan göra runt om i världen. MER ansåg att reklamen kunde anses som integitetskränkande och fällde den för att den bröt mot god affärssed.

Unilever gjorde en kampanj för margarin med rubriken ”Rätt fett = margarin”. MER konstaterade att det inte fanns några direkta felaktigheter i annonsens argumentation, men att den trots det gav en överdriven bild av margarins nytta för hälsan. Kampanjen fälldes för att den var ovederhäftig och vilseledande.

Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning (SSMF) fälldes för ett dr-utskick med en ask med  ettiketten ”plåster mot cancer”. MER konstaterar att det saknades information på försändelsen och att den kunde uppfattas som stötande.

MER:s sista fällning blev Piratförlaget som åkte dit för marknadsföringen av Liza Marklunds senaste bok ”En plats i solen”. Utomhuskampanjen var utformad som en löpsedel. Förlagets namn syntes inte tydligt på affischerna och därför kunde de misstas som riktiga löpsedlar. Rubriken ”Svensk barnfamilj gasmördad i svenskparadiset”, kunde därmed också uppfattas som stötande och stred därför mot god affärssed.

Huvudvärkstabletten Pronaxen friades. I en reklamfilm illustrerades huvudvärken med en skällande terrier som dök upp med jämna mellanrum. I slutet av filmen sparkas hunden iväg. MER konstaterar att det var uppenbart att det rörde sig om humor och inte om djurplågeri.

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

Liza MarklundUnilever

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.