Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

LO:s nya kampanj väcker stor ilska

Publicerad: 30 maj 2008, 08:19

På onsdag i nästa vecka ska riksdagen rösta om förändringar i sjukförsäkringen. LO, som är emot förändringen, har i veckan skickat brev till de borgerliga riksdagsledamöternas grannar.


Patrick Roselin är ansvarig för kampanjen på LO.

– Vi vill skapa opinion samtidigt som vi hoppas att någon granne tar kontakt med sin riksdagsledamot och försöker påverka omröstningen i nästa vecka, säger Patrick Roselin, ansvarig för kampanjen på LO.

Brevet har även skickats till samtliga riksdagsledamöter. I kampanjen finns också mer traditionella element som foldrar och tidningsannonser. LO:s presschef Gunilla Lundén är inte rädd för att sabotera helgens grillfester.
– De är folkvalda även för sina grannar. Och det är ju ingen hemlighet vem som sitter i riksdagen.
– Vi hade gärna gjort en rikstäckande kampanj men har inte råd. Då har vi valt det här urvalet, säger hon.

Hans Wallmark är moderat riksdagsman från Ängelholm. Brevet har väckt starka reaktioner.
– Jag har fått massor av mejl och telefonsamtal. De är bara ilskna, men inte på mig utan på LO. Man kan verkligen snacka om grannsamverkan där folk undrar vad det här är för tilltag.

Hans Wallmark är riksdagsledamot för Moderaterna.

Är de arga på grund av innehållet i brevet eller bara för att de fått brevet?
– Jag tror att de inte tycker om att bli en del av debatten på det här sättet. De känner sig angripna. Jag har inte varit med om något liknande. Det känns väldigt amerikanskt.

Vad ger brevet för effekt?
– Jag är övertygad om att jag snarare vunnit väljare än förlorat några. Det här utskicket är dessutom större än det jag gjorde inför förra valet.
– Hade jag varit LO-medlem hade jag inte varit så glad. De har slösat både med pengar och sitt förtroendekapital med den här kampanjen.

Och hur ska du rösta på onsdag?
– Jag tyckte redan tidigare att det var ett bra förslag. Men hade jag varit osäker hade jag blivit ännu mer säker på att Alliansens förslag är rätt efter detta.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.