Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lobbymiljarder för infrastrukturen

Publicerad: 4 juli 2013, 06:34

Ett infrastrukturpaket på minst 200 miljarder som knyter ihop Skandinavien med kontinenten. Omöjligt?
Inte alls, enligt lobbygruppen 8 million Cities.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2013

2021 kommer Danmark ha en tunnel till Tyskland i Fehmarn bält. Det påskyndar debatten om ytterligare en fast förbindelse över Öresund. Mest pådrivande är norrmännen:

– Förbindelserna söderut från Oslo är i dag skandalöst dåliga. Vi måste lyfta infrastrukturpolitiken till ett skandinaviskt plan, säger Ola Elvestuen, vice borgmästare i Oslo.

De usla förbindelserna söderut är redan nu en stor valfråga inför det norska valet i höst. I 8 million Cities samverkar kommunerna och regionerna i "Skandinaviska korridoren" i Danmark, Norge och Sverige. Och Ola Elvestuen har en finansiering:
– Vi har 4 300 miljarder i norska oljefonden. Därifrån borde vi kunna ta pengar för investeringar i infrastruktur. Vi liksom Sverige borde också öppna möjligheten för pensionsfonderna att investera.

Nästa år är järnvägstunneln genom Hallandsåsen klar efter att ha varit ett sorgebarn sedan tidigt 90- tal. Det ökar trycket i frågan om en förbindelse via Helsingborg-Helsingör.

Regeringen säger att den ska titta vidare på frågan. Men Helsingborg har målet är att beslut ska tas under nästa mandatperiod.

När Helsingborgs stad nyligen gjorde upphandling av kommunikation fick pr-byråerna tävla genom att ge en handlingsplan för hur lobbyarbetet för en HH-förbindelse ska gå till. Fem pr-byråer valdes ut för ramavtal:
Gullers, Grayling, Aspekta, Prime och Nowa kommunikation.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2013

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.