lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Löntagarfond” ska lyfta facket i opinonen

Publicerad: 1 juli 2013, 08:12

Lär av andra. – Vi har tittat på tankesmedjor knutna till fackföreningsrörelsen i Norge, Danmark och Tyskland och lärt av dem, säger Håkan A Bengtsson, vd för Arenagruppen.

Foto: Janne Sundling

Ett slags löntagarfond ska nu hjälpa fackförbunden att ta upp kampen med näringslivet om opinionsbildningen. Ett antal fackförbund inom LO, TCO och Saco blir långivare till Arena Idé. Avkastningen på kapitalet ska användas för opinionsbildning med löntagaroch medborgarperspektiv.

Ämnen i artikeln:

Dagens ArenaTCO

JS

Janne Sundling


Arenagruppen firar 20-årsjubileum i höst. Det som började med tidskriften Arena har utvecklats till en verksamhet med bokförlag, skolinformation, sajten Dagens Arena och annat. Men de tycker själva att de varit svaga som tankesmedja.

– Sverige har inte haft någon tankesmedja knuten till fackföreningsrörelsen. Vi har tittat på dem som finns i Norge, Danmark och Tyskland och lärt av dem. Nu har vi byggt upp en finansiering av en smedja som ska ha forsknings- och utredningskapacitet, säger Håkan A Bengtsson, vd för Arenagruppen.

Han räknar med att Arena Idé inom ett år har en budget på cirka tio miljoner. Med en avkastning på 5–7 procent skulle det innebära att fackförbunden placerar 150–175 miljoner i "fonden".

På näringslivssidan finns smedjor som Timbro och Ratio som finansieras av stiftelsen Fritt näringsliv. Nu ska de få en match.
– Vi kommer inrikta oss på tre områden: ekonomisk politik och teori, välfärdsfrågor och arbetsmarknadsfrågor. Arena Idé ska gå på djupet men också vara konkreta i sina förslag, säger Håkan A Bengtsson.

Obalans mellan smedjor Utrednings- och forskningschef för Arena Idé blir Lisa Pelling, som tidigare varit på Global utmaning, och fler utredare/forskare ska anställas. Smedjan har redan smygstartat genom en rapport om vad som kan göras åt de otrygga anställningarna.

– Det har varit en otrolig obalans med många starka tankesmedjor knutna till näringslivet. Vi har samarbetat med flera förbund inom LO, TCO och Saco sedan tidigare, och tack vare den här lösningen kan vi nu ytterligare bredda debatten, säger Håkan A Bengtsson.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev