Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lotta Gröning till Expressen

Publicerad: 29 maj 2009, 14:44

I morse kom beskedet att Lotta Gröning lämnar Aftonbladet. Nu på eftermiddag står det klart att hon knyts upp som krönikör av ärkerivalen Expressen.


Ämnen i artikeln:

ExpressenLotta Gröning

Lotta Gröning byter från Aftonbladet till Expressen.

I morse meddelade Aftonbladet att debattchefen Lotta Gröning lämnar tidningen. Hon ersätts där av kulturchefen Karin Magnusson.

Nu har hon värvats till Expressen där hon blir krönikör.
– Jag brinner för samhällsjournalistik, och tror att jag kan tillföra ett nytt perspektiv för Expressens läsare, säger Lotta Gröning.

Det var Expressens chefredaktör Thomas Mattsson som tog den första kontakten.
– Ja, det var jag som ringde upp Lotta. Hon är en känd och etablerad opinionsbildare som kommer att bredda vår tidning, säger han.

Var kommer hon att synas?
– Det är inte riktigt klart än. Men det blir på allmän plats i Expressen. Hon ska inte skriva för ledarsidan. Vi återknyter lite till Carl-Adam Nycops idé om att ha debattörer som kommer från vänster.

Blir hon anställd?
– Jag vill inte gå in på vårt kontrakt, men hon skriver exklusivt för Expressen. Sedan ser jag gärna att hon syns i andra medier och skriver böcker. Hon är ju redan en känd profil från både radio och tv.

Lotta Gröning är anställd på Aftonbladet fram till den 14:e juni.
– Jag kände mig färdig med debattsidan och kände att jag vill prova på något nytt. Men det är ingen kritik mot Aftonbladet. Det är en fantastisk tidning, säger hon.

Vad ska du göra på Expressen?
– Jag vet inte än. Men det handlar om att förnya den politiska journalistiken. Det måste hända något allt är bara samma hela tiden med höger och vänster. Jag tror att man måste ta nya grepp, men jag kommer att behålla min vänsterprofil.

Det var inte så att Expressen behövde någon som känner igen Wanja Lundby-Wedin?
– Det kan jag hjälpa till med.

Lotta Gröning är fil.dr i historia vid Uppsala universitet och var tidigare politisk chefredaktör för Norrländska Socialdemokraten.

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

ExpressenLotta Gröning

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.