Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Man får vara lite dirty”

Publicerad: 22 januari 2009, 14:22

Årets kampanj för Guldägget ska skapa diskussion. För att hitta och kittla pratnerven har Garbergs och Reklamförbundet valt annorlunda kanaler.


Ämnen i artikeln:

Nina ÅkestamGuldäggetGarbergs

Kampanjen för Guldägget görs med små medel

I går, onsdag, hade reklamkampanjen för Guld­ägget premiär. Då fick ett antal byråer i Stockholm och Göteborg besök av ett levande dr, som uppmanade dem att skicka in bidrag till årets tävling.

Kampanjstarten är en månad senare än vanligt, men det är inte det enda som skiljer årets kampanj från många tidigare. I arbetsgruppen sitter folk från både Garbergs och Reklamförbundet, och de har valt att inte marknadsföra tävlingen Guldägget i sig.

– Guldägget är ett så himla känt varumärke hos byråerna. Egentligen måste man inte förklara något alls, det handlar mer om att utveckla och ta det vidare, säger Nina Åkestam, copywriter på Garbergs.
Därför blir det heller inte någon traditionell kampanj som tidigare år.
– Ofta är diskussionerna som tar plats på en reklamtävling det du minns bäst efteråt. Vi har dragit slutsatsen att Guldäggsveckan är en vecka då du diskuterar kommunikation. Det vill vi förlänga, så att Guldägget erövrar mer av människors medvetande och hjärta, säger Nina Åkestam.

Tanken är att diskussionerna ska börja redan innan Guldäggsveckan. Därför kommer onsdagens levande dr att följas av fler liknande event. Utöver detta blir det även printannonser i Dagens Industri, Veckans Affärer och Dagens Media, samt via Citypaketet.

Men Guldägget har ingen stor reklambudget, Garbergs jobbar pro bono, och även mindre konventionella grepp blir aktuella.
– När man inte har några pengar får man vara lite dirty och snacka med folk som man känner och kanske få in det på bloggar och sådant, säger Nina Åkestam.

Den senaste veckan har flera av Reklamförbundets anställda uppmanat sina kontakter att skicka in bidrag på till exempel Facebook. Det viskar om lätt stress på förbundet kring antalet bidrag.

Borde kampanjen inte ha innehållit något slags uppmaning till byråerna att delta i tävlingen?
– Vi fattade ett strategiskt beslut i höstas om att det inte är något som vi som reklambyrå ska lösa. Reklamförbundet verkar heller inte uppleva det som ett problem, säger Nina Åkestam.

Per Torberger

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.