Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Man följer 2011 års utgåva av krismallen

Publicerad: 11 oktober 2011, 12:17

Socialdemokraternas krishantering följer samma mall som hovets hantering av skandalen kring kungen i våras. Risken är att krishanteringen blir för passiv, menar Manuel Ferrer, pr-konsult och tidigare presschef för S.


Ämnen i artikeln:

Håkan Juholt

Manuel Ferrer. Foto: Andreas Elgstrand.

Det har varit en tung helg ,och en lika tung inledning på den nya veckan, för Håkan Juholt. Sedan det i fredags uppdagades han  fått bidrag till hyran för hela den lägenhet som han delar med sin sambo har S-ledaren dominerat mediernas rapporteringar. I går stod det klart att Håkan Juholt blir föremål för en förundersökning om misstänkt bedrägeribrott.

Manuel Ferrer, seniorkonsult på Progress PR och tidigare presschef för Socialdemokraterna, tycker att partiet följt ”2011 års utgåva av krismallen” när det gäller att hantera situationen.
– Snabbt samlar man ihop till presskonferens och dagen efter låser man alla följdfrågor i en exklusiv intervju för en nyhetsbyrå. Det är samma mall som bland andra Bertil Ternert bläddrade i när det blåste som värst kring Kungen i våras, skriver han i ett mejlsvar till Resume.se.

Manuel Ferrer menar att det finns risker med att bara låta Håkan Juholt framträda i en enda intervju, den med TT, då det finns risk att krishanteringen blir för passiv.
– Om det med säkerhet inte finns mer att gräva i kan det naturligtvis vara ett bra sätt att få ett rimligt slut på drevet. Men om det istället finns ytterligare skit i garderoben blir följden att man endast låser in en journalist samtidigt som resterande 200 reportrar får utrymme och krav på sig att borra ner sig djupare i tipsfloden och offentliga arkiv. Därmed tvingas man vakna varje dag med hjärtklappning.

Du har ju erfarenhet från den här typen av arbete. Hur förberedda är man på pressavdelningarna för sådant här?
– Man är naturligtvis aldrig helt förberedd. Man har utarbetade rutiner för vem som gör vad och i vilken ordning men det handlar lika mycket eller mer om tidigare kriserfarenhet och av mental inställning. Det ska jobbas dygnet runt och utrymmet för misstag är minst sagt begränsat. Trots allt är medielogiken densamma, även om varje kris är unik.

Jobbar man med externa konsulter, krishanterare?
– Nej, det gör inte. Framför allt finns det få konsulter som har erfarenhet av politisk krishantering och dessutom krävs det upparbetade kontakter och relationer med politikerreportrar på landets större redaktioner. Det är ofta en dagsfärsk handelsvara.

Vad kunde gjorts annorlunda?
– Jag kan omöjligt svara på det. Den kriskonsult som gör det utan att känna till alla bakomliggande omständigheter har sannolikt aldrig arbetat med politisk krishantering. Ibland tvingas man exempelvis själv elda på en kris bara för att ta fokus från en annan potentiellt större skandal som ligger och väntar. Det är bara en av många absurda avvägningar en krishantering måste göra.

Vad krävs för att förtroendet för Håkan Juholt ska kunna återställas?  Hur skadat är det?

– Håkan Juholt är skakad men inte uträknad. Och varumärket socialdemokratin har ju tagit ordentligt med stryk under några år. Det krävs att denna så kallade skandal snabbt får ett slut och att det inte väntar några nya runt nästa hörn. Därefter måste socialdemokraterna åter sätta agendan i någon väljarviktig politisk fråga. Det var ett tag sedan det senast hände, för att uttrycka sig försiktigt.

Christian Ström

Ämnen i artikeln:

Håkan Juholt

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.