Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Marie Sammeli: "Vi behövde bryta mönstret"

Publicerad: 13 september 2019, 15:02

Marie Sammeli.

Pr-kvinnan Marie Sammeli flyttade med sig sin man och deras fyra barn från Kungsholmen till Kapstaden. Tanken var aldrig att de skulle bli kvar. Nu författardebuterar Marie Sammeli med "Det lilla galleriet i solen", en feel good-roman om Julia, en kvinna i samma bransch och som efter fatalt misstag flyttar till samma stad.


Ämnen i artikeln:

United MindsPrime

Julia jobbar i pr-branschen i Stockholm där hon bor med sin sambo och son. Hennes karriär går inte så glimrande som hon önskar. Hon gör bort sig och blir av med jobbet. Samtidigt erbjuds hennes sambo ett läkarjobb i Kapstaden. Så hon flyttar dit.

– På plats försöker hon att bygga upp en verksamhet inom pr. Det blir inte alls som hon tänkt sig, berättar Marie Sammeli på varm halländska när Resumé träffar henne i Stockholm i samband med boksläppet.

Julias livshistoria verkar likna din livshistoria med tanke på karriärval och att ni båda flyttar till Sydafrika. Hur mycket är självupplevt?
– Det är ingen självbiografi. Jag har jobbat inom pr- och reklambranschen och jag har flyttat till Kapstaden, så jag har använt mina erfarenheten från de områden som jag kan. För vissa karaktärer har jag använt ungefär hälften av en faktisk person. Min man Carl Fredrik läste boken först när den var tryckt och sa "det där låter ju som något jag sagt", säger Marie Sammeli och fortsätter:

– Jag har lagt in delar av mig själv. När man byter miljö så kommer man i vissa situationer som man inte hade hamnat i annars, där ens karaktärsdrag blir mer markanta. Man blir mer medveten om det och jag har använt mig av det. Hur jag reagerar i en viss situation har jag lagt in i Julia och kanske tweakat lite och gjort om till hur jag skulle vilja vara.

Hur skiljer ni er åt?
– Julia är en helt fiktiv karaktär men visst finns det drag av mig själv. Hon är mer naiv, men det ligger i en feelgoods natur. Det behövs för dramaturgin. Till exempel förde jag in en bikaraktären Bianca i syfte att få in lite svärta. Det får inte bara vara "happy go lucky". Den karaktären kom jag på när jag fick höra en bekants livshistoria.

Intresset för att skriva har alltid funnits hos Marie Sammeli. Hon har skrivit mycket i arbetet, men hon har aldrig skrivit en roman. Som åttaåring skrev hon sin första bok. Den handlade om kaninskötsel, men det blev bara en upplaga. Att skriva har alltid varit på Marie Sammelis lustkonto.

När hon flyttade till Sydafrika år 2012 började hon att skriva ned vardagsbetraktelser och reseberättelser. Hon skrev ned sina upplevelser för att komma ihåg och skickade iväg dem i brevform till vänner och familj. Brevskrivandet inspirerade Marie Sammeli till att ta tag i annan bokidé som hon hade haft i bakhuvudet.

– Den boken utspelade sig i Stockholm. Jag skickade manuset till en lektör och fick responsen "Jättebra, du kan skriva, men det finns ingen röd tråd". Hon hade rätt. Det fanns ingen tråd. Jag tog onlinekurser i dramaturgi och gick igenom mina favoritböcker.

Därefter gjorde Marie Sammeli ett nytt försök med Stockholmsmanuset. Lektören skickade tillbaka "nu är du på rätt väg". Men då var Marie Sammeli trött på den berättelsen. Hon ser det som sin lärohistoria. Istället bestämde hon sig för att skriva om något helt annat.

Inför skrivandet av den boken skannade Marie Sammeli av marknaden för att hitta en nisch.

– Jag gick in med målsättningen att boken skulle bli utgiven. Jag tänkte, "Vilka böcker säljer?", "Var utspelar de sig?". Det finns ett stort utbud av böcker som utspelar sig på den svenska landsbygden. Det finns inte många som utspelar sig utomlands, och särskilt inte på den afrikanska kontinenten. Det kan vara en nisch tänkte jag, det kan göra boken unik.

Efter många år i Kapstaden känner hon till den väl. Hon kom på att hon kunde väva in platser i historien och lägga in restips längst bak i boken för att attrahera målgrupper som har besökt eller planerar att besöka Kapstaden.

Trots att Marie Sammeli med familj nu bor ungefär 15 000 kilometer från sin förra bostad på Kungsholmen ser hon sig inte som äventyrlig.

– Tanken var absolut inte att vi skulle stanna kvar. Vi hade fyra barn under 10 år. Vi var så trötta och vi var tvungna att måste bryta mönstret. Framförallt min man (Carl Fredrik Sammeli, medgrundare Prime, reds. anm.) jobbade extremt mycket. Vi är inte så äventyrliga av oss. På någon middag pratade goda vänner om Kapstaden. Vi sa till varandra "det låter ju trevligt" och det stämde in på våra kriterier, berättar Marie Sammeli och förklarar familjens kriterier:

– Vi sökte en plats som var annorlunda från Kungsholmen, där det är varmt, engelskspråkigt och med liten tidsskillnad eftersom vi skulle behöva jobba lite mot Sverige.

Flytten till Sydafrika skedde efter att ha hon under flera år jobbat på högt uppsatta positioner inom pr- och kommunikationsbranschen i Sverige i flera år. När Marie Sammeli kom till Stockholm år 1996 var hon med och startade upp Junibacken och fick efterhand rollen som marknadschef.

Därefter läste Marie Sammeli en kurs på Berghs och hamnade hos reklambyrån Leo Burnett där hon huvudsakligen jobbade som projektledare för McDonalds. Sedan kom IT-boomen. Då startade hon ett eget företag inom personprofilering, Appareo.

– Jag jobbade mest mot näringslivet. Då var det väldigt nytt med personligt varumärke och det ansågs vara amerikanskt. Detta var på tiden långt innan sociala medier fanns.

Det rådde ett klimat där det ansågs att vara förmer att bry sig om sitt personliga varumärke.

– Samtidigt förstod nog de flesta betydelsen av det. Jag minns katastrofala TV-intervjuer med näringslivstoppar som resulterade i att aktien dalade och att vd fick sparken. I början sa kunderna "vi jobbar inte så, det är ytligt", när jag försökte sälja in mina tjänster. De menade att det är insidan som räknas, jag menade att det ena inte motstrider det andra.

Klimatet vände och undersökningar visade vikten av att hitta rätt plattform, formulering av budskap och klädsel.

– Det gick från väldigt stor skepsis till stor acceptans. Personligt varumärke är idag ett vedertaget begrepp, så var det verkligen inte när jag började.

Vad är din övergripande syn på kommunikationsbranschen i Sverige i dag?
– Nu har jag ju inte varit här på några år, så jag kan inte uttala mig som expert. Men jag kan jämföra med kommunikationsbranschen i Sydafrika och i någon mån Afrika. Sverige ligger enormt långt fram. Kommunikationsarbete i Sverige är betydligt mer integrerat, affärskopplat och sofistikerat samt har högre status och därmed taxor. Likaså är medierna här fortfarande mindre digitaliserade och inte alls av samma kvalitet som i Sverige, säger hon och fortsätter:

– I Kapstaden är det mycket mer traditionellt kommunikationsarbete, som Sverige var för 20 år sedan. Samtidigt som kommunikationsarbetet är mer integrerat i Sverige ser jag att det utvecklas väldigt smala nischer. Till exempel läste jag att det nu finns en husdjurspr-byrå. Det är fantastiskt att det finns sådana behov att det går att nischa så smalt.

Vad kan det svenska näringslivet lära av det sydafrikanska?
– Människor är bra på att vara här och nu. De är i stunden, även i näringslivet.

Marie Sammeli tillägger att det är stor skillnad på Kapstaden och Johannesburg.

– Kapstaden är mer som Göteborg när det gäller tempo. Johannesburg liknar Stockholm.

Har du tagit efter den filosofin?
– Man blir mer inspirerad än vad man tror. Så jag har ändrat mitt mönster och tycker att det är lättare att vara spontan. Dessutom tror jag klimatet gör mycket.

För att förstå hur Marie Sammeli hamnade på en plats där hon kunde skriva en roman, som hon velat så länge, behöver vi backa bandet till tidigt 10-tal. Efter att ha arbetat med personliga varumärken i knappt ett decennium valde hon att byta bana.

– Jag fick vårt fjärde barn och kände att det var tufft att vara konsult. Vid det laget hade jag en hel del barnerfarenhet. Då startade jag Little Jalo som tillverkade ekologiska produkter för småbarn.

Produktionen sköttes i Polen och försäljningen i Sverige. När Marie Sammeli flyttade startade hon ett nytt företag i Sydafrika. Tanken var att hon skulle utveckla andra produkter och jobba internationellt parallellt med att hennes syster tog över företaget och varumärket i Sverige.

– Vi tänkte expandera därifrån, men det var svårt. Dels för att det är en annan kultur i Sydafrika, dels i och med den växande e-handeln.

E-handeln gjorde att flera av Little Jalos fysiska återförsäljare runt om i världen gick i konkurs. De fortsatte med verksamheten med endast försäljning online och Marie Sammelis syster drev verksamheten från Sverige. E-handeln skapade dock problem frakten.

– Vi tillverkade till exempel filtar i bambu som vägde mycket. De sålde bra men blev tunga att frakta. Det blev svårt att konkurrera med alla större aktörer som började erbjuda fri frakt.

Förra året såldes varumärket till e-handlaren Babyshop. Det resulterade i att Marie Sammeli fick sitt fönster till att göra något annat. Det var det fönstret som gjorde att hon en sydafrikansk sommardag för drygt ett och ett halvt år sedan påbörjade berättelsen om Julia.

Hur har skrivprocessen sett ut?
– Jag har suttit hemma, på café och co-working space. Jag behöver inspiration och den får jag av att höra andra konversationer. Det är svårt att få inspiration sittandes på kammaren, säger hon och fortsätter:

– Det har varit svårt att skriva den, men boken är det jag är mest stolt över i min karriär. Den har tagit mycket tid och jag menar, det är en hög sannolikhet att det inte blir av.

Var du orolig att det inte skulle bli av?
– Absolut. Men samtidigt tänkte jag att detta är något jag kommer att ångra om jag inte ger det ett försök.

Trots kärleken till Sverige planerar inte familjen Sammeli att flytta tillbaka, i alla fall inte inom en överskådlig framtid.

– Vi tar ett år i taget. Barnen går ju i skolan och vi får se när de har gått ut. Vi är mycket i Sverige och vi tycker mycket om Sverige. Därför är det möjligt att vi flyttar tillbaka, men det finns inga sådana planer, säger hon och berättar om sina litterära framtidsplaner:

– Det är avtalat att det kommer en uppföljare till boken, den är planerad att komma i slutet av nästa sommar.

Marie Sammeli planerar även att arbeta med Bitprop, ett företag som ska hjälpa äldre kvinnor att få skäliga intäkter och ge säkra boenden åt familjer. Hon startade företaget tillsammans med sin man Carl Fredrik Sammeli, tidigare huvudägare i bland annat Prime och United Minds, samt en sydafrikansk social entreprenör vid namn Glen Jordan.

– Sedan min familj och jag kom till Sydafrika har vi tillsammans med vänner donerat pengar för att fattiga människor i kåkstäderna ska få lagfart till den tomt som de bor på, ofta sedan mycket lång tid, och som ingen annan gör anspråk på.

Den statliga pensionen uppgår maximalt till knappt 1200 kronor i Sydafrika, en summa pengar som det inte går att leva på, menar Marie Sammeli.

– Nu skalar vi upp satsningen och bygger bakgårdsfastigheter åt i första hand äldre kvinnor i kåkstäderna som därmed får en hyresintäkt som motsvarar fem gånger den statliga pensionen.

Bitprop har i dagsläget sex hyreslägenheter som genererar intäkter åt två kvinnliga entreprenörer och boende åt sex familjer. Ytterligare 16 lägenheter ska uppföras de närmaste månaderna.

– Drömmen är att visa att det med en skalbar kommersiell modell och teknisk innovation går att öppna upp den informella ekonomin i kåkstäderna för formella investeringar genom att förlita sig till kvinnliga husägare och entreprenörer.

Marie Sammeli
Ålder: 48
Familj: Gift med Carl Fredrik och barnen Alexander (17), Oscar (15), Jacob (12), Lisa (10)
Uppväxt: Halmstad
Bor: Kapstaden
Utbildning: College of Marin, Mitthögskolan och Berghs
Hobby: Ridning och familjens två hundar Leo och Charlie
Tittar på: Ska precis börja se uppföljaren till ”Big little lies”
Lyssnar på: Barnens spellistor
Läser: Det mesta men älskar feel good-romaner och deckare utan för mycket blodiga intriger
Medievanor: SvD, Netflix, både svenska och internationella magasin
Bästa med Sydafrika: Livsglädjen, förmågan att leva i nuet och klimatet
Bästa med Sverige: Tryggheten, ärligheten och naturen
Oanad talang: Kan guida Paddan båtturen i Göteborg, efter ha jobbat två hela säsonger sitter den fortfarande

Axel Duberg

Reporter

axel.duberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

United MindsPrime

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.