Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Marie Söderqvist Tralau

Publicerad: 5 november 2009, 10:44

Marie Söderqvist Tralau, delägare i pr-byrån Prime samt vice vd i dotter­bolaget United Minds. Du har nyligen skrivit boken ”Status – vägen till lycka”. Men häromdagen kom er undersökning som visar att pr-konsulter har låg status.


Ämnen i artikeln:

Prime

Marie Söderqvist Tralau

Hur går det ihop att skriva en bok om hög status samtidigt som du befinner dig i ett lågstatusyrke?
–  Varför skulle inte det gå ihop?  Visserligen stämmer det att United Minds är ett dotterbolag till Prime PR, men det är ju ungefär som att säga att Kairos Future är ett pr-företag. Och jag tycker det är slarvigt av en branschtidning att inte se skillnad på detta.

Ser du inte det ironiska i hela, du är ju också delägare i Prime PR?
– Nej, jag ser inte det lustiga i det. Jag tror att det fungerar utmärkt att skriva en bok om status även om man befinner sig i ett hög­statusyrke. Det är dessutom en snäv tolkning att kommunikationsbranschen skulle ha låg status.

Så vadå, man ska inte ta er undersökning på allvar menar du?
– Det stämmer visserligen att reklam och kommunikation hamnar långt ner på listan av de 20-talet yrken som ingår i undersök­ningen. Men en av huvudpoängerna med min bok är att det är fler saker än yrket som ger en människa status. Och i min bok listar jag hela 100 yrken.

Men har verkligen pr-konsulter låg status? Om man får tro er undersökning är det ju ändå på det viset?

– Det får omgivningen uttala sig om.

I detta fall är det omvärlden som ni har frågat. Det vill säga i sam­arbete med innerstadstidningar 125 personer i varje stadsdel och hur dessa ser på olika yrken.
– Att vi även tittade på olika yrkeskategorier var en sak som vi gjorde vid sidan av vår stora årliga statusundersökning. Vi försökte exempelvis fånga in hur personer som bor på Östermalm och Söder ser på olika yrken.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Prime

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.