Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Mats Edman

Publicerad: 6 Maj 2010, 13:42

Mats Edman, vd för Appelberg, varför vill du bli publisher för Sveriges Kommuner och Landstings tidning Dagens Samhälle?


Ämnen i artikeln:

Dagens SamhälleMats EdmanAppelberg

Varför vill du bli publisher för Dagens Samhälle?
– Jag har varit vd i sju år, men är i första hand journalist. Har en längtan till journalistiken och sådana här möjligheter dyker inte upp så ofta.

Hur gick det till?
– Henrik Frenkel, i Dagens Samhälles styrelse, mejlade om vi visste några bra namn. Jag vet ett, svarade jag, mitt eget. 20 sökte jobbet, 8 befanns kvalifi­cerade och sedan var vi 4 som fick träffa styrelsen och göra psykologtest. Och jag fick jobbet.

Är inte kommunsektorn tråkig?
– Nej, jag känner mig som en kalv på grönbete. Välfärdssektorn är halva Sveriges ekonomi, där sker nu en otrolig förändring när privat och offentligt flyter ihop. Kommunsektorn köper varor och tjänster för 500 miljarder om året, bara en sådan sak.

Men lite gråbrungrå är den väl?
– Nej, men dåligt granskad. Det vilar en präktighet och fotriktighet över bevakningen. Men det är en attitydfråga, kan ändras med enkla medel.

En vassare och roligare Dagens Samhälle alltså?
– Det är dina ord. Jag tror att min bakgrund som näringslivsjournalist kan vara bra. Det finns många ämnen som borde bevakas.

Så vad är det du ska basa för?
– 24 anställda, varav 18 journalister, på en tidning med 30 000 ex och en omsättning på 40 miljoner kronor.

Och målet är?
– Att ta samma position i den offentliga sektorn som DI har i näringslivet.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.