Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mats Georgson: ”Jag vadade i floder av bullshit”

Publicerad: 19 juli 2019, 12:28

Mats Georgson, lektor i reklam och PR, berättar om vilka böcker som betytt mest för honom i karriären och i privatlivet. Och självklart också om vad han läser i sommar.


Ämnen i artikeln:

Mats Georgson

En bok som betytt mycket för dig i karriären och varför den varit viktig?
– En som sticker ut, som jag läste på mitten av 90-talet är "The Control Revolution: Technological and Economic Origins of the Information Society" av James R. Beniger. Den visar hur industrialismen ledde till ett allt snabbare flöde av produktion, varor och konsumtion, som kulminerade i en kontrollkris. Till exempel problemet var inte att få tågen att gå fort, problemet var att inte få dem att krocka. För oss marknadsförare så visar den hur företagen gradvis flyttade fokus från produktionsmedlen till att kontrollera konsumtion – med branding och reklam. Den boken gav mig två viktiga insikter. Dels att allt hänger ihop – samhälle, marknad, företag, teknik. Allt är i ständig utveckling och förstår man inte systemet förstår man inte företaget heller. Den andra insikten var lika viktig: att man känner igen bra vetenskap när man ser den. Jag doktorerade på den tiden och man vadade i floder av bullshit – tunna analyser, dåliga faktaunderlag, rangliga argumentationsbyggen som vajade i vinden. När jag läste Benigers bok kändes det plötsligt självklart vad god vetenskap var.

En bok som betytt mycket för dig i privata livet och varför den varit viktig?
– Här ska man helst referera till någon obskyr författare från Tanzania som kan få nobelpriset på kommande 20-talet. Men jag är lite konstig i det att jag i princip uteslutande läser non-fiction. Två böcker: "Europe: A History" av Norman Davies. En historiebok som går igenom Europas historia från första början till vår tid. Med alla aspekter du kan tänka dig. Kultur, etniciteter, religion, teknik, ekonomi. Konflikterna och samarbetena. Med små miniutläggningar om allt mellan himmel och jord – hur börsbolag kom till, hur häxprocesserna kom sig, att baskerna ofta hade bondgårdar som ägdes av två familjer gemensamt, etcetera. Denna fantastiska bok kompletteras med fördel av "World History – a new perspective" som beskriver hela världens historia utan eurocentrism. Även denna bok en förtroendeingivande tegelsten. Här lär man sig till exempel att världen år 500 före kristus hade cirka 100 miljoner invånare och världens största stad då var Babylon. Jag sager som Marcus Aurelius: "Look back over the past, with its changing empires that rose and fell, and you can foresee the future, too." (Han var själv var romersk kejsare – idag mest känd som snälla kejsarpappan som blev strypt av Commodus i Gladiator).

Slutligen: Vad läser du i sommar?
– Mest instruktionsböcker och Youtubevideos till radiostyrda bilar, då jag gett mig fan på att bygga en miniatyrbana över Monte Carlo-rally i min trädgård i sommar.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Mats Georgson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.