Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mats Knutson

Publicerad: 10 mars 2011, 12:39

Mats Knutson, politisk reporter på SVT, som hoppas kunna avslöja Socialdemokraternas nya partiledare inom en snar framtid.


Ämnen i artikeln:

Mats Knutson

Mats Knutson

Hur stort är det att avslöja vem det blir?
– Det är klart att det skulle vara stort. Samtidigt är processen så konstig. Det har varit flera kandidater och olika falanger blockerar varandra. Men det lär väl lösa upp sig den här veckan.

Vem gör avslöjandet då?
– Det har jag faktiskt ingen aning om.

Men vem blir partiledare då?
– Med förbehållen att det är ett kaotiskt läge i valberedning och ett osäkert läge, så tror jag att det stannar på Thomas Östros. Pär Nuder har tackat nej men hade blivit det om han hade velat, Tomas Eneroth hade också blivit om han velat. De två som är kvar är Mikael Damberg och Thomas Östros. Mikael Damberg har fler fiender än Thomas Östros inom partiet. Tittar man tillbaka på kravprofilen uppfyller Thomas Östros den bäst. Samtidigt är han inte så populär bland väljarna. Interna socialdemokra­tiska mätnin­ar från valet visade att han hade så negativa ratings bland väljarna att man valde att inte sätta upp affischer på honom i valspurten.

Har processen varit svår att bevaka?
– Ja, det har den. Det känns som att den har varit mer sluten än vid valet av Göran Persson och Mona Sahlin. Dels har den också varit mer oförutsägbar. Tittar man tillbaka på när Mona Sahlin valdes var det snabbt tydligt vilka som hoppade av. Till slut var det bara hon kvar. Denna gång har det varit en betyd­ligt mer rörig process.

Får du många samtal från folk som säger sig veta vem det blir?
– Nej, jag får inga sådana samtal. Däremot får jag samtal om var valberedningen står och vilka namn som är aktuella. Tidigare i processen har folk hört av sig och tipsat om namn enbart för att föra upp dem till debatt.

Vilken är vårens stora snackis bland er politiska reportrar?
– Det är självklart den nya socialdemokratiska partiledaren. Får du en ny S-ledare som kan förnya partiet har du match om valet 2014. Den starka ekonomin och prognosen för arbetslösheten som sjunker talar mycket för en sittande regering. Socialdemokraterna måste få fram en person som kan matcha den borgerliga regeringen.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Mats Knutson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.