Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mediavänners tidskrifter köps upp av Bergkvist Publishing

Publicerad: 24 februari 2016, 14:46

Pär Bergkvist och Bergkvist Publishing tar över Mediavänners tidskrifter

Foto: Montage

I mitten på februari blev det klart att Mediavänner går i konkurs. Nu kan Resumé berätta att de flesta titlarna köps upp av Malmöföretaget Bergkvist Publishing.


Ämnen i artikeln:

Uppköp

I två och ett halvt år har Mediavänner kämpat med att få lönsamhet i flera tidskrifter som tidigare tillhörde Allers förlag. Enligt bolagets vd BG Nilensjö har prenumerationerna stadigt ökat, men med annonsintäkterna har det gått sämre.

– Vi har varit väldigt duktiga på kostnadssidan, sålt bra med tidningar, hittat en del sidoaffärer, men tyvärr har den så viktiga annonsaffären haltat. När vi gick in i januari med ett minus och visste att annonsmarknaden är kass under årets första kvartal insåg vi att det skulle bli svårt att överleva, säger han.

Mediavänner ansökte om konkurs och nu köps tidskrifterna upp av Bergkvist Publishing. Företaget ägs av Pär Bergkvist som tidigare varit delägare i PR-byrån Hilanders och vd för Hilanders kitchen. Bolaget har sedan flera år producerat tidningen Restaurangvärlden och Magasin Måltid. Pär Bergkvist säger att han följt Mat och vänner sedan starten.

– De här tidskrifterna passar in i vår verksamhet. Vi är redan starka när det gäller tidskrifter som riktar sig direkt till restauranger, nu kommer vi också ge ut tidningar som riktar sig till konsumenter. Jag ser stor potential i det här märket.

Det är ett tufft klimat i tidskriftsbranschen just nu. Hur ser du på det?

– Om man gör som alla andra gör är det tufft. Tricket är att inte göra som alla andra. Men visst är det svårt just nu, det är jättesvårt. Fast jag hade inte köpt de här tidningarna om jag inte hade trott på dem, säger Pär Berkvist.

Hur mycket han får betala för dem vill han inte kommentera. Han vill inte heller gå in på de olika förändringar som Mat och vänner kommer att genomgå.

– Det kan jag inte berätta om än, säger han.

De titlar som kommer att överleva konkursen av Mediavänner är Magasin Måltid, Restaurangvärlden och Mat och vänner. Där står Bergkvist Publishing redan för det redaktionella. Även BAKA tas över, men där blir det förmodligen ett stopp och en omstart. För Magasinet Skåne var avtalet redan uppsagt och skulle avbrytas i maj. Tidskriften Spring har sålts till en annan köpare så den enda tiding som fortfarande är till salu är Matkärlek.

Sanna Wolf-Watz

Ämnen i artikeln:

Uppköp

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.