Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Medieinstitutet startar Sveriges första yrkesutbildning inom blockchain

Publicerad: 7 oktober 2022, 09:46

Medieinstitutet startar Sveriges första yrkesutbildning inom blockchain-teknik, med målet att göra Sverige till ett digitalt föregångsland.

Ämnen i artikeln:

BlockchainNyheter

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Nu under hösten så startar Medieinstitutet Sveriges allra första YH-utbildning inom blockchain, tekniken som ligger som grund till både kryptovalutor och NFT:er. Men blockchain har potential att vara mycket mer än bad för Bitcoin-transaktioner, utan kn fungera för säkrare informationsdelning i flera branscher som hälsa, utbildning och transport.

Myndigheten för yrkeshögskolan fick in flera ansökningar från företag som ville starta YH-utbildningar med just blockchain i fokus, men hittills har uppdraget bara givits till Medieinstitutet. Utbildningen kommer innefatta 400 yrkeshögskolepoäng och pågå i två år.

I ett pressmeddelande beskriver Medieinstitutet hur utbildningen är ett viktigt steg för att göra Sverige till ett digitalt föregångsland.

– En anledning till att vi fick utbildningen av MYH är att vi har varit väldigt framgångsrika med våra YH-utbildningar webbutvecklare inom e-handel och front end developer, säger Linda Sahin, verksamhetschef för Medieinstitutet i pressmeddelandet.

– Självklart är blockchain-utbildningen extra intressant. World Economic Forum spår att 10 procent av globala BNP kommer att finnas lagrad på en blockkedja år 2025, säger Runo Lundström, vd på Medieinstitutet.

Blockchain, eller blockkedja som det heter på svenska, är ett sätt att lagra information på ett säkert sätt. Informationen på blockkedjan hamnar i ”liggare” som kontrolleras på ett decentraliserat sätt och förvaras på flera olika servrar samtidigt.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev