söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Medieinvesteringarna backar – här är kanalerna som går mot strömmen

Publicerad: 16 maj 2023, 08:03

Bioreklam har visat starkast utveckling hittills i år.

Foto: Christine Ohlsson

Backar för sjätte månaden i rad, visar Mediebyråbarometern. Tapp 12,8 procent i april.

Ämnen i artikeln:

Sveriges MediebyråerMarknadsföringMediebranschen

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Tappet under april månad, jämfört med samma period i fjol, motsvarar 184 miljoner kronor. Noterbart är att Mediebyråbarometern endast tar hänsyn till medieinvesteringar förmedlade av medlemmarna i Sveriges Mediebyråer.

En majoritet av mediekategorierna backade under månaden, dock var det några kategorier som gick mot strömmen och uppvisade positiv tillväxt; utomhus/trafikreklam, sök, dagspress kväll och radio. Radio ökade med 0,8 procent jämfört med en mycket stark aprilmånad 2022, och når därmed ett all-time-high för april. Utomhus/trafikreklam ökade med hela 11,2 procent.

Om man tittar på siffrorna samlat, hittills i år, är bio den mediekategori som ökat mest med en positiv tillväxt om 36,3 procent. Minskningen om 12,8 procent är den största hittills under 2023.

De flesta mediekategorier backade under april och tuffast hade kategorin DR/Annonsblad med en negativ tillväxt om 53,1 procent. Ackumulerat, hittills i år, är DR/Annonsblad den mediekategori som har backat mest, med en negativ tillväxt om 26,1 procent.

Bild 1/2  


– Bortsett från utomhusmediet och radio är medieinvesteringarna för april dyster läsning. De samlade digitala kanalerna minskade med 11 procent, TV med 17 procent och print rasade med hela 25 procent. Totalt har 192 miljoner kronor försvunnit från dessa tre medietyper jämfört med april 2022. Tittar vi på den långsiktiga utvecklingen ser vi inte en uppgång på kort sikt, tvärtom fortsätter kurvorna att peka nedåt. Under sommaren har dessutom flera stora medieägare aviserat stimulanspaket till marknaden i form av sänkta priser, vilket visar på en fortsatt svag marknad med låg efterfrågan, säger Jochum Forsell, senior partner, Hear Mediebyrå i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev