Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mediejättarna redo för storaffärer

Publicerad: 6 april 2010, 08:12

Sanoma, Schibsted och MTG är Nordens tre börsnoterade medie- jättar. Det är de som har råd att göra stora affärer när mediemarknaden stuvas om.


Ämnen i artikeln:

EgmontBonnierBörsStampen

truefalse

Sanomat har hittills avstått att bryta in i Sverige. Men nu kommer GoDome – ett glassigt gratismagasin för Stockholms köpsugna innerstadsbor.

Danska Aller och Egmont samt svenska Stampen och Bonnier är familje- eller stiftelseägda. De senare är högt belånade och måste fråga banken innan de handlar.

Finska Alma Media och Talentum är liksom Metro International på börsen. Men de har alla sålt för att värna sin kärna och är för små för de stora affärerna.
De tre stora har helt olika fokus:

- Sanoma har 40 procent av intäkterna­ och halva vinsten från tidskrifter. Två tredjedelar av tidskriftsintäkterna, eller 7 miljarder kronor, kommer från Holland och Belgien.
   - Schibsted har merparten av intäkterna från dagspress, men sin styrka på nätet, som står för en knapp fjärdedel av intäkten, men långt över halva vinsten.
   - MTG har koncentrerat sig på tv och satsar tungt i Östeuropa. Betal-tv är stabilt, växande och lönsamt i tider när annonsörerna klappar igen plånboken.
   - Men de tre jättarna har mycket ­gemensamt:
   - De har byggt sin tillväxt på expansion, i huvudsak i Europa.
   - De har under börsens tryck snabbt parerat misslyckade affärer.
   - De har visat hygglig lönsamhet genom finanskris och lågkonjunktur.

MTG är lägst belånat av de tre och skrev nyligen av 3,5 miljarder på sin misslyckade tv-affär i Bulgarien. Förra veckan skopade ledningen upp 700 miljoner ur det feta kassaflödet för att köpa Premier League till Sverige.

Schibsted har fyllt kassan med en nyemission på 1,3 miljarder och sänkt kostnaderna lika mycket med ett snabbt sparpaket. Snart är det dags att handla igen och då passar Metro bra ihop med Schibsteds 20 minuter.

Sanoma är det mest stabila bolaget av de tre, en jätte i ett litet land. Omsättningen är nästan lika stor som Bonniers, 28 miljarder kronor, och rörelseresultatet är bättre, 2 miljarder i fjol.

I motsats till Schibsted har Sanoma avstått från att ge sig in i Sverige. Företaget budade för länge sedan på E+T Förlag, som sedan gick till Talentum. Men nu ger sig Sanoma in i Stockholm med satsningen på GoDome Magazine­, en månatlig gratis livsstilstidning till 180 000 hushåll inom tullarna och i hippa Hammarby sjöstad.

GoDome skjuter in sig på de köpsugnaste av de köpstarka och kan ta annonser från både Svenskans M, DN Bostad och livsstilsmagasinen. Se det som ett provskott från ett av Europas skickligaste tidskriftsförlag.

Alma Media är Finlands motsvarighet till Stampen, med 15 små ­lokaltidningar, ett halvdussin gratistidningar, morgontidningen Amulehti i Tammerfors, kvällstidningen Iltalehti och finska DI, den mycket lönsamma Kauppalehti med 86 000 ex samt en onlinedivision där Bovision är en av två svenska sajter.

Alma omsatte i fjol drygt 3 miljarder kronor och gjorde en vinst över 400 miljoner. Liksom Sanoma har Alma klarat lågkonjunkturen bättre än genomsnittet. Alma växer i Baltikum med Baltic News Service snarare än i Sverige.

Börskollegan Talentum har det svettigare. Inriktningen på fackpress och b2b-tjänster sänkte omsättningen i fjol med 30 procent till under 700 miljoner kronor och rörelseresultatet blev drygt 50 miljoner back. Talentum har fortsatt ambitionen att växa i Sverige, men för närvarande är kassan skral.

Veckan som gick

Bakläxa. Reklamombudsmannen har på kort tid fällt Aftonbladets sajt för att de har annonser som är för lika det redaktionella materialet. Av samma anledning klandrades även Dagens Industris sajt. Klädjätten Hennes & Mauritz fick också bakläxa för att ha använt en för smal fotomodell på sin sajt.

Bakslag. Metros förre vd Pelle Törnberg har åkt på ett bakslag. Den finländska banken Sofia Bank ska likvideras. Banken grundades så sent som 2009 och skulle utmana de stora bankerna i Finland. De två kontoren i Åbo och Helsingfors har nu stängts. I styrelsen för banken sitter både Pelle Törnberg och Anders Moberg, som är Clas Ohlsons styrelseordförande.

Utvecklar e-handel.
SapientNitro ska utveckla Clas Ohlsons e-handel. Uppdraget gäller Sverige, Finland, Norge och England. 
– Deras internationella närvaro, erfarenhet av e-handel och kanalöverskridande tankesätt fällde helt klart avgörandet, säger Catrin Folkesson, head of e-commerce & mail-order på Clas Ohlson .

Miljardskadestånd. Läkemedels­bolaget Pfizer har åkt på ett jätteskadestånd på grund av felaktig marknadsföring av epilepsimedicinen Neurontin. Företaget ska betala 142 miljoner dollar, 1 miljard svenska kronor, enligt Affärsvärlden.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

EgmontBonnierBörsStampen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.