torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mellanstadieelever utvecklar stadsdel i Boden med AI – tar hjälp av Oh My

Publicerad: 9 mars 2023, 12:59

Foto: Pressbild

Boden håller just nu på med ett stadsdelsutvecklingsprojekt som bygger på medborgardialog. En av metoderna som används är att låta barn och unga bidra med idéer genom generativ AI. För projektet har Boden tagit hjälp av Oh My.

Ämnen i artikeln:

NyheterAIOh My

Amanda Törner

amanda.torner@resume.se


Det råder något av en AI-feber i marknadsföringsbranschen och opinionsinläggen på området har avlöst varandra hos Resumé. Nu kommer ett konkret exempel på hur artificiell intelligens kan användas inom stadsutveckling. Det är kommunikationsbyrån Oh My som på uppdrag av Bodens kommun lett ett projekt som syftar till att låta barn och unga ge sin input på hur framtidens stadsdel ska ska ut, men hjälp av AI-genererade bilder. 

– Detta är ett snabbt och roligt sätt att aktivera och utmana barnens tankar. Workshopen började med att eleverna fick svara på frågor om deras vardag och trivsel, de fortsatte sedan med att göra analoga bilder som vi tillsammans tolkade till en prompt. Bilden som skapades var också något som barnen fick diskutera och reagera på, säger Hanna Weinmar, processledare och kundansvarig på Oh My, i ett pressmeddelande. 

Det pågår en stor samhällsomställning i Norrbotten och Västerbotten med investeringar och industrier som vill utveckla bland annat grön el, fossilfritt stål och batteritillverkning. Det aktuella stadsdelsutvecklingsprojektet i Bodens kommun bygger på medborgardialog, där man pratar med människor som bor i och brukar områdena. 

LÄS MER: AI-hysteri: Erik Modig ger er fem fallgropar att hålla koll på 

AI-bilderna och resultatet beskrivs som ett konkret verktyg för projektets resultat och sammanställning. Det blir ett direkt underlag som förenklar för stadsplanerare och stadsarkitekter att ”förstå och tolka idéer, behov och tankar för kommande planprocesser”.

Ett av verktygen som används i medborgardialogen är att genom generativ AI låta barn och unga idégenerera stadsdelsutveckling för framtiden.

Foto: Pressbild

”Detta är ett snabbt och roligt sätt att aktivera och utmana barnens tankar”, säger Hanna Weinmar, processledare och kundansvarig på Oh My.

Foto: Pressbild

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev