Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mer än 10 miljoner i skattesmäll för Aftonbladet

Publicerad: 6 december 2007, 11:46

Aftonbladet upptaxeras med 10 miljoner kronor av Skatteverket. Man kräver dessutom mer pengar från mediehuset.


Upptaxeringen gäller taxeringsåren 2005 och 2006. När Aftonbladet avvecklade annonspaktet Dubbelnöje gjorde man avdrag för avvecklingskostnader och konsultkostnader. Dessa avdrag underkänns nu av Skatteverket.

Annonspaketet var ett samarbete mellan Aftonbladet och Metro men på grund av en schism mellan tidningarna valde man att hastigt avbryta samarbetet. Merkostnaderna som uppstod för bolaget på grund av den snabba avvecklingen skulle faktureras till de båda tidningarna men Aftonbladet har inte inkommit med någon kopia av avtalet eller någon skriftlig dokumentation av kostnaderna.

Dessutom har en intäkt på fem miljoner felaktigt bokförts som skattebefriad. Intäkten gäller ett avtal med Lokal TV Nätverk i Sverige AB. Men inte heller här har Aftonbladet kunnat styrka avtalet med dokumentation.

Totalt handlar det om en upptaxering på 10 miljoner kronor, plus ett 40-procentigt skattetillägg på skatten baserat på sex miljoner kronor. Det innebär att man ska betala ytterligare 40 procent av skatten man betalat för en intäkt på sex miljoner kronor.

Om Aftonbladets skattesats är 50 procent betalar man 40 procent av tre miljoner kronor. Enligt Olof Brundin, inormationschef på Aftonbladet, skall tidningen "redovisas för 1 miljon i ökade
rörelsekostnader och 3,9 miljoner i ökade skattekostnader".

– Reservation för rörelsekostnad är redan tagen. Skattekostnaden berör inte Aftonbladet Hierta AB:s rörelseresultat, skriver Olof Brundin i en kommentar.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.