Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Metros nya chefredaktör fick lämna Expressen – nu ska han utmana kvällstidningen

Publicerad: 14 april 2017, 09:08

Staffan Erfors.

Foto: Andreas Elstrand

Staffan Erfors är Metros nya chefredaktör. För Resumé berättar han hur Hells Angels-affären kostade honom jobbet på Expressen och varför Metros affär kommer att gå om hans gamla arbetsgivare.


Ämnen i artikeln:

CustosMetroStaffan ErforsExpressenRealtidMats Qviberg

Året är 2009 och Staffan Erfors är Expressens New York-korrespondent, när Mölleraffären sveper som ett mörkt moln över reporterns tillvaro. Det är Sydsvenskan som först avslöjar att Staffan Erfors har lånat ut sin lägenhet till Hells Angels ex-president Thomas Möller. Den senare hävdar dessutom i ett avlyssnat samtal att han kan få Staffan Erfors att radera artiklar från tidningens nätupplaga.

Över tio år av uppbyggt förtroende inom Expressen och Kvällsposten raseras över en natt och nytillträdde chefredaktören Thomas Mattsson ser ingen annan utväg än dörren. Staffan Erfors tar smällen stenhårt och möter sommaren rent fysiskt påverkad, med hjärtproblem och en konstant hög puls som han inte blir av med på flera veckor.

Det var som om hans liv hade ryckts ifrån honom. Men åtta år senare har han på nytt fått förtroende på en av landets största tidningar.

Staffan Erfors ser sammanbiten ut med sitt stora grå skägg. Tidningsmannen har bara varit chefredaktör för Metro i en vecka men rör sig ändå vant genom korridorerna på Regeringsgatan i Stockholm.

Han öppnar dörren till en tom lokal sånär som på ett fyra kvadratmeter stort rustikt träbord.
– Vi håller på att göra om rummet. Ledningen ska sitta här, säger chefredaktören och drar fram ett par stolar.

LÄS MER: Erfors tar över Metro

Han har en både brokig och framgångsrik resa bakom sig. Allt började i innanför ringmuren i gotländska Visby, där han växte upp omgiven av akademikerbarn. Pappa var domare och reservofficer, mamma jurist åt Svenska Kyrkan. Trots föräldrarnas strikta yrkestitlar hade de en "extremt tillåtande" uppfostran.

Tungan halkar på ordet hippies innan han rättar sig.
– Kanske inte en hippie-uppfostran, men den var fri. De var kärleksfulla, generösa och avslappnade, satte aldrig någon press på att vi barn skulle prestera i skolan. Däremot lärde de oss att vara artiga och ödmjuka inför andra människor, oavsett klasstillhörighet och bakgrund.

En dag i september 1973 köpte pappa ett lösnummer Expressen. Norrmalmsdramat hade just utspelat sig och Kungen, Gustaf VI Adolf, låg för döden.
– Jag hade inte börjat i skolan än och kunde inte läsa. Men jag minns att jag såg sprängskisser från valvet i Norrmalmstorg av Charlie Bood, en legendarisk Expressen-tecknare. De slog an en speciell ton hos mig. Senare, när alla andra barn sprang till kiosken och köpte godis, så köpte jag alltid Expressen och läste den från pärm till pärm. Efter att jag fyllt elva plöjde jag båda kvällstidningarna.

Förutom att händelsen förklarar Staffan Erfors starka band till tidningen, är den även ett exempel på hans skarpa minne. Han talar alltid om händelser i förhållande till månad och år, ibland exakta datum. När han inte vet precis hur det ligger till, insisterar han på att kolla upp det i mobilen.
– Det har varit en jättetillgång som journalist. Jag behöver nästan aldrig anteckna, men gör det ändå för att se seriös ut.

Trots intresset för kvällstidningar var inte journalistik hans första yrkesval. Istället föll han, precis som sin far, för militären och en karriär som reservofficer. Han tjänstgjorde tre FN-vändor i inbördeskrigets Libanon runt skiftet från 1980- till 90-talet. Sedan dessa har den ena titeln efter den andra avverkats. I dag är han major, och kan kallas in när som helst.
– Jag har burit uniform i sammanlagt sex år. I samband med den sista vändan i Libanon pluggade jag samtidigt ekonomi och marknadsföring på Handels och tentade av på ambassaden i Tel Aviv.

Han jobbade en period som försäljare av inkassotjänster innan han studerade journalistik i Lund och gjorde sina två månaders praktik på Expressen.
– Jag kom på att jag ville bli journalist så sent som när jag var 28. Det är konstigt egentligen med tanke på att Expressen var så central i mitt liv. Jag är dessutom en naturbegåvning inom kvällstidningsjournalistik – nyfiken, snabb, bra på att ta folk och att få dem att öppna sig. Jag började dagen efter Estonia och hade inte långt därefter min första löpsedel: En nioårig pojke som blev överkörd av utryckande polis på ett övergångsställe.

Därefter jobbade han järnet som nattreporter, och precis som så många före honom tenderade han att hänga kvar långt fler timmar än vad som var schemalagt.
– Det var nyttigt att jobba natt. Där lärde jag mig att göra tidning i förhållande till rytm, bildtänkt, redigering och hantverk. Det var också tufft. Men inte lika tufft som året i London.

1997 var Staffan Erfors i England som korrespondent för Expressen.
– En helg i augusti var jag hemma i Sverige för ett dop och skulle bli gudfar till en kille som fyller 20 år i dag (5 april, reds. anm). Men istället fick jag ett samtal om att prinsessan Diana hade dött, så jag satte på mig svart kostym, for förbi Täby och lämnade över dopgåvan och satte mig sedan på flyget till London. Väl där jobbade jag oavbrutet tjugo timmar per dag i fjorton dagar, utan överdrift. Det året skrev jag 1200 artiklar om prinsessan och lärde mig stava namnet på sjukhuset i Paris. Jag blev sliten och fick hudproblem, men det var otroligt att vara mitt i en världshändelse.

Han beskriver sig själv som en extrem vinnarskalle. Under hans tre första år som chefredaktör på Kvällsposten i Malmö ökade tidningens utgåva mest av alla tidningar i svensk press. Under hans tre sista år, när print började ge vika, minskade tidningen minst.
– Även när vi backade så var jag en vinnare, säger Staffan Erfors och syftar på de tre sista åren.

– Det är en drivkraft och en av mina styrkor som ledare. Jag är bra på att föregå med gott exempel och entusiasmera folk.

Finns det något negativt med egenskapen?
– Ja, kanske. Det blir lätt att man kör över folk som inte är lika tävlingsinriktade och det finns en risk att man odlar en egoism som går ut över sin omgivning. Till exempel har jag alltid prioriterat jobb före flickvänner. Jag hade en tjej i sju år när jag var korre i New York. Vi hade kunnat använda mina lediga helger till att ta en bil upstate, men istället jobbade jag. Det har jag väldigt dåligt samvete för.

Sätter du samma krav på dina reportrar, att jobba utanför arbetstid?
– Nej, jag har ju varit lite extrem. Nu har jag två barn och förstår att det finns annat här livet än jobb.

Staffan Erfors är trött på att prata om Hells Angels-affären 2009 som innebar hans utträde från Expressen, men gör ändå ett försök.
– Expressen var mitt liv, säger han och bankar handen i bordet, repeterar:

– Expressen var mitt liv. Jag var helt hängiven tidningen långt innan jag ens kom på tanken att börja jobba där. Då är det en tuff smäll att tvingas sluta.

LÄS MER: "Min polare är chef på Expressen i New York"

LÄS MER: Erfors sparkas från Expressen

Han berättar att bekantskapen med motorcykelklubbens ex-president Thomas Möller började i "sociala sammanhang" i Malmö då Staffan Erfors jobbade på Kvällsposten.
– Han är en person som känner alla möjliga i Malmökretsarna, Percy Nilsson, Dan Olofsson och allehanda journalister. Han är i många avseenden en social, trevlig och bildad person. Jag tycker inte att det är något fel i att jag känner honom. Däremot borde jag inte ha lånat ut lägenheten. Jag kan förstå Thomas Mattssons beslut, eftersom han nyss hade blivit tillsatt och redan haft publicistiska problem efter en intervju med Wanja Lundby-Wedin som visat sig inte alls vara Wanja Lundby-Wedin. Han var redan inne i en shitstorm. Det finns inget ont blod från min sida.

Thomas Möller påstod dessutom att han kunde få dig att ta bort artiklar från webbtidningen.
– Det får stå för honom. Expressen gjorde en grundlig utredning och hittade inga oegentligheter.

LÄS MER: "Jag har aldrig låtit mig påverkas"

Efter soppan var det inte som om jobberbjudanden haglade över honom – men sakta men säkert tråcklade han sig tillbaka in i mediebranschen.

Staffan Erfors testade att jobba på en pr-byrå men insåg att det inte var hans grej. Därefter for han till Los Angeles och började frilansa för Dagens Media, TT, SvD och olika veckotidningar som numera nedlagda Tidningen S. Den senare blev han sedan redaktionschef för 2010 innan han i samband med nedläggningen 2013 började jobba som kommunikationschef åt Moderaterna i Stockholms läns landsting. Han gjorde därefter ett knappt halvår som chefredaktör för finanstidningen Realtid.

Finns det inte en risk för intressekonflikt i journalistiken, i och med att du har jobbat partipolitiskt?
– Nej, snarare tvärtom, att Moderaterna måste se upp nu om jag är en sådan som känner behov av att manifestera mitt journalistiska oberoende. Nu är jag inte en sådan person men jag lovar att inte backa en millimeter från att avslöja eventuella dumheter Moderaterna företar sig. Jag har faktiskt redan uppmanat redaktionen att gärna gräva fram något snaskigt om partiet, säger Staffan Erfors och betonar att samma principer gäller Försvaret.

Det var med buller och bång han tillsattes som chefredaktör för Metro, den sista veckan i mars 2017. En falangstrid rasade, och rasar fortfarande, efter finansmannen Mats Qvibergs inträde i medievärlden med investmentbolaget Custos.

Custos köpte hela Metro Norden och 25 procent av finanssajten Realtid med ambitionen att starta en ny mediekoncern med "ett nordiskt Bloomberg". Den senare affären skedde efter att Staffan Erfors, som då var chefredaktör för Realtid, kopplat samman de båda ägarna.

Men såväl Staffan Erfors som Custos vd Christen Ager-Hanssen såg Realtids ägare och grundare Jonas Wiwen-Nilsson som ett problem. Så småningom uppdagas att de försöker lyfta honom från stolen, eftersom han enligt deras uppfattning inte skött affärerna och inte heller står för ett bra ledarskap.

LÄS MER: Så försöker Custos få bort Realtids grundare

Vad var det som brast i hans ledarskap?
– Jag reagerade på en bristande förvaltning av bolaget och det tveksamma ledarskapet, om man ens kan kalla det för ledarskap. Det är allt jag vill säga. Många medarbetare vände sig till mig och jag agerade på det jag fick höra.

I en granskning av Resumés Leif Holmqvist får man bilden av att Staffan Erfors är Custos springpojke. Dels för att ge finansmannen Mats Qviberg mer inflytande över det journalistiska innehållet, dels för att få bort Jonas Wiwen-Nilsson från vd-stolen, tillsammans med hela styrelsen.
– Varken Qviberg eller Ager-Hanssen har någonsin lagt sig i journalistiken vare sig på Realtid eller Metro, de är utmärkta ägare även ur den aspekten. Emellanåt försökte Wiwen-Nilsson lägga sig i journalistiken men jag var väldigt tydlig med att det inte var okej. Men han hade emellanåt bra journalistiska idéer och uppslag, det måste jag tillstå.

– För att få bort Wiwen-Nilsson från Realtid behöver inte Ager-Hanssen någon springpojke. Det räcker med att aktieägarna fattar det beslutet.

Förutom Staffan Erfors har ytterligare tre nyckelpersoner under tiden värvats från Realtid till Metro.

Staffan Erfors ambition är nu att gå om Expressen med Metro.
– Inte i antal läsare i papperstidningen, för på den punkten slår vi redan Expressen med hästlängder, säger han och böjer sig över en papperskorg och gräver ut snusen.

– Men vi ska gå om räknat till affären – och Metros omsättning kommer att vara större än Expressen ganska snart. Dels genom att vi växer organiskt, dels genom att vi gör förvärv och smarta grejer. I dag kommer jag ha ett väldigt spännande möte med ett företag till exempel. Jag har alltid intresserat mig för det affärsmässiga eftersom man behöver bra siffror för att producera journalistik, och det är något jag kommer att få utlopp för här på Metro.

Vad är det för möte?
– Det kan jag förstås inte säga.

I dagsläget finns ingen ambition att lägga ner papperstidningen, men däremot ska Metro bli mer tabloid och ha fler egna avslöjanden.
– Det kan vara lite för mycket Utbildningsradion över den ibland. Vi måste lira mer med läsarna och bli mer underhållande i tilltalet. Jag kommer från kvällstidningshållet och gillar att bli både road och informerad, brukar jämföra med en chokladbit: Det ska gärna vara lite müsli i mitten, så att man både får godis och lite nyttigt. Så ser jag på en tidning av vårt snitt.

Staffan Erfors 5 karriärtips

- Känn efter – vad gillar jag? Har du roligt blir du bra.
- Stressa inte om du tycker karriären gått i stå. Förr eller senare får du chansen om du kämpar.
- Gör saker direkt. Vänta inte.
- Vidareutbilda dig. Det är alltid bra att höja sin kompetens både i formell och informell mening.
- Glöm inte att det faktiskt finns ett liv vid sidan av jobbet. Jobba hårt men ta hand om din familj eller odla andra intressen som vidgar dina perspektiv i tillvaron.

Fakta / Om Staffan Erfors

Ålder: 51
Bor: Östermalm i Stockholm
Uppvuxen: Visby, Gotland
Familj: Sambo och två barn
Tjänar: 587 700 (2015).
Karriär i korthet: Korrespondens, reporter och nöjeschef på Expressen, programchef TV3, chefredaktör Kvällsposten, frilans, redaktionschef Tidningen S, mediestrateg Moderaterna i Stockholms stad- och län, chefredaktör Realtid, chefredaktör på Metro. Major i pansartrupperna.
Utbildning: Civilekonom, journalistutbildning för akademiker, krigsvetenskap.
Drömjobbet: "Att jobba som ATP World Tour Supervisor. – Jag är väldigt tennisintresserad."
Medievanor: "Alla de "stora" svenska sajterna, New York Post, NY Daily News, The Sun, Politico, Real Clear Politics, Drudge Report, Huffington Post."
Musik: "70-tals rock och även svensk progg från 70-talet."
Lästips: "Sapiens – en kort historik över mänskligheten" av Yuval Noah Harari eller vad som helst av Jerzy Kosinski.
Rekommenderar: "Hatufim", den israeliska förebilden till Homeland. Jag gillar även israeliska "Fauda" som finns på Netflix och israeliska "Gisslan" som går på SVT. Jag talar en del hebreiska och gillar att öva den, det är därför jag försöker se så mycket israeliska serier som möjligt. Sedan vill jag rekommendera podden "Det politiska spelet" på SR.

Mårten Färlin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.