Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Micael Dahléns åtta budord för en bättre konjunktur

Publicerad: 28 maj 2009, 13:24

IKEA, H&M och Coca-Cola. Tre exempel på bolag som inte snålar på marknadsbudgeten i lågkonjunkturen. De får tjäna som goda exempel när Sveriges Annonsörer går ut i en jättekampanj som ska få andra företagsledningar att följa deras exempel.  – Forskningen visar tydligt att företag som satsar i sämre tider har en fantastisk utveckling, säger Anders Ericson, vd för Sveriges Annonsörer.


Ämnen i artikeln:

Micael DahlénSveriges AnnonsörerForsman & Bodenfors

En arbetsgrupp värd namnet: Jacob Nelson (copywriter)...som hade juniorcopywritern Frank Nelson i famnen.Stefan Rudels (projektledare)Sanna Kander (produktionsledare)Anders Ericson (Vd Sveriges Annonsörer)Johan Eghammer (art director)

Spara under högkonjunkturen – satsa i lågkonjunkturen!
Det får alla som läst baskursen i företagsekonomi lära sig.
Men det tycks vara ett råd som stannar i teorin. I verkligheten gör nästan alla företag tvärtom.
Det märks också i kommunikationen. I tider av finansiell kris byts varumärkesbyggande kampanjer ut mot köputlösande utbudsannonseringen vilket förstärker krisspiralen – precis vad branschen upplever för tillfället.
Men nu tänker Sveriges Annonsörer försöka väcka hela branschen.

Med stöd av både senaste forskningsrön och Micael Dahlén, professor vid Handelshögskolan i Stockholm, ska Sveriges Annonsörer visa att den som satsar i lågkonjunktur också blir en vinnare.
I en ny stor kampanj, som vilar på en kampanjsajt signerad F&B, får de vetenskapliga argumenten tala för sig.
Man kan ju tycka att det borde räcka för Sveriges Annonsörer att vända sig direkt till sina egna medlemmar och förklara fördelarna med att gå mot strömmen under krisen. Men Anders Ericson, vd för Sveriges Annonsörer, håller inte med.  
– Det här handlar inte bara om våra medlemmar. En marknadschef bantar inte frivilligt budgeten under sämre tider. De direktiven kommer från vd eller ekonomichefen, som inte förstår bättre, säger han.

Men även personer i ledningsgrupperna har ju fått lära sig att satsa i lågkonjunktur?
– Jo, men skillnaden är att vi idag kan visa det med så starka empiriska samband. Forskningen visar tydligt att företag som satsar i sämre tider har en fantastisk utveckling. Det är nästan så att man skulle ge rådet att minska på medieinvesteringar i högkonjunktur. Nu finns en Följa John-mentalitet som leder en hel bransch fel.

Reklam- och medieinvesteringar får bevisligen stryka på foten först i sämre tider. Under första kvartalet i år sjönk medieinvesteringarna enligt IRM med 14,5 procent.
– Det är ingen skillnad på hur stora och små annonsörer agerar just nu.
Sveriges Annonsörer satsar på lyfta fram undantagets goda exempel i kampanjen.
– Vi har sett hur till exempel BMW och McDonalds framgångrikt byggt både försäljning och varumärke sedan början på 90-talet.

Vad hoppas du att ni ska uppnå?
– Alla budgetar är satta. Det vore naivt att tror att det skulle leda till några större förändringar den här lågkonjunkturen. Det här handlar om att på sikt förändra ett beteende och att visa den forskning som stöder förändringen.

Anders Ericson hoppas att få stöd av branschmedierna i sin sak, inte minst från de stora dagstidningarna.
– Vi har ingen större budget för den här kampanjen, men att döma av de spontana reaktionerna så verkar många gilla initiativet för en gemensam sak. Många säger äntligen!

Mycket av kampanjens utförande kretsar kring dumsnålhet. För ett visa på orimligheten med en strypt kommunikation är ett antal annonser utformade som radannonser. Men den anonyma avsändaren går lätt att identifiera: IKEA, H&M och Coca-Cola, företag som aldrig skulle avvika från sin marknadsföringsplan i lågkonjunktur.
Branschjournalisten och författaren Carin Fredlund bidrar också med en längre text, som bygger på senaste forskningsrönen.  
– Vi vill nå så högt upp i organisationerna som möjligt och visa att företagen som inte skär ned på marknadsbudgeten bevisligen också är de mest framgångsrika. Men vi kan bara väcka frågan! Navet i kampanjen kretsar kring Micael Dahlén och hans miniföreläsning på 12 minuter, säger Johan Eghammer, ad på F&B.

Arbetsgrupp

Jacob Nelson (copywriter)...som hade juniorcopywritern Frank Nelson i famnen.
Stefan Rudels (projektledare)
Sanna Kander (produktionsledare)
Anders Ericson (Vd Sveriges Annonsörer)
Johan Eghammer (art director)

Micael Dahléns åtta budord

1. Gör tvärtom!
Satsa på imageskapande annonsering i lågkonjunktur istället för köputlösande. Investera i lågkonjunkturen för att kunna skörda i en högkonjunktur.  

2. Offer eller hjälte?

Under en lågkonjunktur är förutsättningarna betydligt bättre än vad många tror när det gäller att påverka och styra marknaden.

3. Tid för förändring
Svårt att få till förändringar under en högkonjunktur då det är trångt om utrymme. Studier visar at de företag som satsar mest under en lågkonjunktur får mest utväxling när konjunkturen väl vänder och har då tillskansat sig ett stort försprång.

4. Utbilda dina kunder
Utbilda dina kunder om dina produkter i en lågkonjunktur. Informera dina kunder Passa på att lyfta fram det som är specifikt med ditt företag och din produkt. Chansen att lyckas är större i en lågkonjunktur än i en högkonjunktur.

5. Signaleffekten
Företag som satsar mer och smart marknadsföring uppfattas som framgångsrika. Företag som satsar i en lågkonjunktur signalerar att vi som företag har självförtroende och är starka.

6. Konsten att få lojala kunder
Lågkonjunktur är ett ypperligt tillfälle att få lojala kunder. Kunder som fås i en lågkonjunktur är lättare att vinna över som lojala kunder än under en högkonjunktur.

7. Gör alla nöjdare

Företag som är kommunikationsintensiva har nöjdare kunder och medarbetare. Därför är det extra viktigt att kommunicera och ge ett förtroende under en lågkonjunktur.

8. Problem? Ja. Möjlighet? Absolut.

En lågkonjunktur kan erbjuda många möjligheter. Du kan påverka ditt företagsframgång i en lågkonjunktur.

Peter Willebrand

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.