Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Miljardras för MTG i Östeuropa

Publicerad: 29 januari 2009, 13:22

MTG:s affärer i Öst­europa är en rysare: köpet av Nova TV i Bulgarien för sex miljarder kronor slutfördes i oktober när marknaden störtdök. Och värdet på MTG:s fyrtio procent i ryska CTC Media har rasat från sexton till två miljarder kronor på ett år.


Ämnen i artikeln:

MTG

MTG:s informationschef Bert Willborg.

På marknads-tvåan Nova TV sparkas en stor del av personalen när kanalen samordnas med MTG:s bulgariska kabel­kanaler Diema TV.
”MTG går fram som om de kom från den sibiriska tundran”, skriver en medarbetare som fick sparken dagarna före jul i ett mejl till Resumé.
– Vi sade redan före köpet att det fanns synergier i Bulgarien, förklarar MTG:s informationschef Bert Willborg.
Men många inom tv-världen har lyft på ögonbrynen inför prislappen på Nova: 620 miljoner euro för ett bolag som 2007 omsatte 42 miljoner euro och visade ett rörelseresultat på 19 miljoner euro.
Nova passar i portföljen
– I år finns det säkert synpunkter på värderingarna, säger Bert Willborg. Men Nova passar i vår portfölj och det blir snart tillväxt i Östeuropa igen.
Förra våren sålde MTG sitt ryska tv-nätverk DTV till Nasdaqnoterade CTC Media, där MTG äger strax under fyrtio procent. Reavinsten på DTV-försäljningen blev 1,2 miljarder kronor, som satsades i Novaköpet ihop med en ny kredit på 3 miljarder.
I februari i fjol pågick ännu den ryska börsfesten och CTC-aktien kostade 32 dollar. Nio månader senare var nittio procent av värdet borta och priset under 3 dollar. I förrgår handlades CTC-aktien för 4 dollar.

truefalse

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

MTG

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.