Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ministern körde över remissinstanserna

Publicerad: 19 september 2008, 13:30

De flesta remissinstanser ville banta statsbidraget till Svenskan och Skånska Dagbladet. Men kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth hävdade att remissvaren fått henne att ändra sig. Nu vill hon att de ska få behålla statsstödet. – Det fanns andra skäl än stödbeloppen att byta åsikt, säger Erik Kristow på kulturdepartementet.


Lena Adelsohn Liljeroth Foto: Resumé

Regeringen föreslog i våras att Svenska Dagbladets och Skånska Dagbladets statsstöd skulle minskas från 65 miljoner om året till 17 miljoner som övriga förlusttidningar får. Förslaget skickades på remiss och 31 instanser svarade.

Så här fördelade sig svaren:
7 hade ingen åsikt alls i sakfrågan.
7 krävde en ny utredning.
3 tyckte att de båda stora tidningarna skulle få behålla det mesta av stödet.
4 ville slopa stödet helt eller ha en annan utformning är förslaget.
10 tyckte att förslaget att ta bort stödet var bra.

Av de 24 som haft en åsikt ansåg 14 att regeringen var rätt ute som ville ta bort de extra stödet till storstadstidningarna. Trots detta bytte kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth fot och gav EU socialdemokraternas ursprungliga förslag, som riksdagen beslutade om sommaren 2006 och hon själv sedan lade på is.

I remissvaren finns också ett stort missnöje med det sätt på vilket regeringen skött frågan. Där fanns också allehanda åsikter om hur stödet går ihop med EG-rätten.

– Bantningen av storstadsstödet är bara en liten del av kritiken i remissvaren, säger Erik Kristow som är politiskt sakkunnig på kulturdepartementet. Där fann kritik mot att konsekvenserna av förslaget inte var tillräckligt belysta, att Sverige inte kunde agera utan ett avgörande från EU-kommissionen och det ifrågasattes om stödet är förenligt med EG-rätten.

– Vi vill har öppenhet och få ett avgörande. Vår uppfattning är att man inte ska ta bort storstadsstödet. Vi vill försvara presstödet.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.