Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Missnöje – ett kvalitetstecken”

Publicerad: 8 april 2014, 09:17

Filters Mattias Göransson och Sigge Eklund.

Foto: Resumé.

I förra veckan blossade ett bråk upp mellan författaren Sigge Eklund och magasinet Filter. Catia Hultquist, krönikör på DN, kallar händelsen för ett "lustmord i textform". – Att någon är missnöjd innebär inte att någon gjort fel, utan kan snarare vara ett kvalitetstecken, säger Mattias Göransson, chefredaktör på Filter.

Ämnen i artikeln:

Mattias GöranssonFilterSigge Eklund

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


I går skrev Catia Hultquist en krönika om Filters porträtt av familjen Eklund. Där skriver hon bland annat att texten är ett "perverterat psykiskt övergrepp" och:

"Männen synas i sömmarna som om de vore Sveriges svar på familjen Kennedy och som om de gjorde anspråk på statsministerposten. Vilket de inte gör. Och även om de tre är relativt framgångsrika inom respektive gebit, så får man nog säga att de här männens makt över svenska folket är tämligen begränsad."

Hon ställer sig frågan:  

"Man undrar lite vilket "brott" Sigge Eklund har begått för att förtjäna detta besinningslösa lustmord i textform?"

Sigge Eklund säger att han är glad över att debatten kommit till ytan och att folk börjat diskutera "proportionalitetsprincipen" inom journalistiken.  

– Lurendrejeriet måste stå i proportion till det brott man försöker avslöja. Avslöjar man ett företag som lurat sina konsumenter eller en regering som begår folkmord är det okej att föra någon bakom ljuset. Men om man bedriver en amatörpsykologisk grej mot en släkt, är det fult att säga att man ska skriva en intervju om en bok som kommer, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att det känns bra eftersom de flesta som kan någonting om journalistik och publicistik har förstått att Filter gjort ett stort misstag och att de har betett sig märkligt.  

I dagens DN svarar Mattias Göransson på krönikan.  

– Catia tar upp en legitim fråga, nämligen vilka människor man får granska. Där drar hon gränsen vid de som har statsministerposten. Den gränsen har inte jag. Man får skriva om offentliga personer, säger Mattias Göransson till Resumé.  

Du har inte velat kommentera det här tidigare, annat än på er egen hemsida. Varför?
– För att forumen varit så märkliga. Folk har a: Inte läst texten, b: inte hört hans första rasande angrepp och c: bara följt någon slags catfight på nätet. Då känns det helt ointressant.  

Ni har fått kritik för att ha varit omotiverat hårda i ert första svar på kritiken Sigge Eklund tog upp i podcasten. Vad säger du om det?
– Jag vet inte om svaret var omotiverat hårt, men det var slängigt och barnsligt. Jag har inget försvar, utan rycktes med av podcastens språkbruk. De kastade glas i glashus och gick till personangrepp mot reportern, som inte är en offentlig person. Men som chefredaktör har man ett större ansvar än som podcastare. Två fel gör inte ett rätt och jag kan ångra bristen på professionalitet från min sida.

Resumé har sökt Catia Hultquist.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev